Tuesday, November 29, 2011

Apa Erti Masa Buat Korang?

-assalamualaikum-


hai readers n my fello followers...
malam ni aq terasa nak taip pasal dgn MASA nie
tah napa gatal tangan nak menaip tntg ni aq pon xsure




apa pandangan korang tentang MASA???
penting ka MASA bagi korang???
apa korang rasa bila orang lain mengambil MASA korang???
korang rasa tak setiap detik MASA yang korang lalui???


perhhh... betol ka aq yang taip solan nie
hahahahhahaaaa


ok la... malam ni aq just nak cerita apa tu MASA bagi aq
aq nie xla sehabat kawan2 yang diluaq sana
sngat pandai manage diorang punya masa
ada time stdy, rehat, main, tidoq, fb n sbgainyalah kan


bagi aq masa mmg sngat penting
terutamanya masa2 untuk ke kuliah atau program
aq sngat straight ttng ni
sebabnya aq mmg jenis y xsuka masuk kelas lambat
alasan aq:

- aq segan bila aq masuk kelas atau ceramah orang satu bilik/dewan kuliah akan pandang aq berjalan masuk dalam bilik/dewan tu... nak lagi power ada pulak penceramah/lecturer yang perli2 orang datang lambat... mmg pantang bagi aq laa... segan kot... siyes...

- aq xsuka hilangkan fokus member2... korang pon mesti rasa kan... bila ada orang masuk ja kita pon pakat la melenggak tengok kat pintu... kan dah hilang tumpuan apa y lecturer tengah ajar... lecturer pon kekadang sama juga macam kita... tengah rancak mengajar... tetiba terhenti pengajaran bila dengaq pintu terbuka... kan dah berlaku gangguan kat ctu...




sebab tu la aq akan pegi kelas awal ckit sblm kelas start
kecuali la ada masalah y xboleh aq elakkan
biarpn orang ckap kita nie skema selalu awal
tapi bagi aq benda tu dah jadi macam suatu kebiasaan


serupa juga bila aq dah berjanji dengan orang
tah knpa aq nie jenis y suka sngat jaga hati orang kan
member cakap kol 12 kita jumpa
terpacak jam 12 aq dah ada kat tempat y kami janji
padahal aq kat ctu sampai 1 jam
tunggu kawan punya pasal
kadang2 benda nie semua buat aq tencen


aq penah cuba buat2 lambat
saja nak bagi member2 tunggu
tapi xboleh...
hati nie rasa xsedap




mungkin bagi aq benda macam nie penting
tapi bagi orang lain ni semua remeh
cuba sesekali kita cuba pikir perasaan orang y menanti kita
sakit hati ni jngan cakap la kan
kekadang mood yang happy terus jadi badmood
sebabnya kecik ja
menunggu bagaikan sipungguk tua selama berjam2


lumrah manusia la kan
aq xsalahkan sesiapa
cuma kekadang kita kena pikir benda nie
kita dah berjanji...
dan janji tu kita kena tepati


pengalaman menunggu orang nie dah banyak kali aq tempuh
kadang2 sampai dah naik muak
mungkin betol la apa orang cakap
"JANJI MELAYU"
aq sokong kalimah keramat tu
janji2 orang melayu nie kita kena pikir 2 kali
sebabnya klu kita percaya kita y tersiksa
bagi aq "PENANTIAN tu satu PENYIKSAAN"


n last thing yang selalu buat aq bengang
tentang atur cara program

"sekian2 hari anda diwajibkan hadir blabla program di xxx... jam 8pagi daftar, 8.30 program start"


tentatif punya "BAEK" diorang bagi
kita nie sekadar pak turut
jam 8 pagi tu mmg dah terpacak la depak dewan xxx nak dengaq seminar/ceramah/segalamaknenek program y diorang atur
malangnya... jam 9 pagi pon xtentu nak boleh daftar lagi...
baru tercari2 meja nak buka kaunter pendaftaran la segala bagai


klu macam tu la gayanya
jangan kata nak tolong angkat meja ka apa
tengok muka urusetia2 pon aq dah naek menyampah
bercakap xserupa kerja
(cakap senang... cuba ang buat program...)
yes... aq akui aq pon xpandai nak jadi ajk2 program nie


at least...
klu program tu start jam 9.30 @ 10.00 pagi
just inform the truth
jangan buat orang ternanti2
klu aq dah tau program akan start jam 10..
ok fine... sememangnya aq datang awal tu bersebab
ada rehearsal ka apa ka
ni tak..
jam 8 sampai 9 tu just berdiri tercegat depan dewan macam pakcik jaga
they are always waste my TIME


apa aq nak sampaikn kat cni dah tersurat
jangan ada yang terasa hati ka apa ehh
aq just nak luahkan perasaan... biasala kita ni manusia
banyak kesilapan


seperti kata2 seorang pensyarah:
" buat salah xpa... kita blajar dari kesilapan, tapi kalau salah kali y kedua disebabkan kesilapan yang sama... maknanya kita xpenah belajar dari kesilapan..."


renung-renungkan...
(maaf diatas penggunaan bahasa rojak ++++ penggunaan grammar english yang fail... (^_^)V )

Friday, November 25, 2011

Oh! Perodua BeZZa

-assalamualaikum-


hai readers...
hari ni hari jumaat...
ceh buat macam org xtau plak kan..
whatever...


k... masa aq tengah borink2 layan mukabuku tadi
ada sorang kawan aq ni, tag pic kat aq
aq ingatkan pic apa
bila buka ja... aq tengok... PERHHHH!!!
terkesima aq dibuatnya...


sempoi beb...
terus terang aq cakap mmg sempoi
berkenan pulak rasa hati
namun ianya hanya lah prototaip
xtau la tahun bila syarikat PERODUA nak kluarkan


meh kita tengok ramai2..
dah lama dah prototaip ni
cuma aq ja y ketinggalan zaman
huhuhuhuuu


pandangan sisi



pandangan hadapan





pandangan sisi & dalaman









pandangan belakang





pandangan dashboard & tempat pemandu



sport rim



terbaik rrr...
klu aq keja nanti dapat keta ni pon jadi la
keta nie lebih kurang macam keta mesra alam la
berciri kereta y boleh mengurangkan pencemaran


sport rim dia pon nampak sempoi
body 100% buatan malaysia
cuma enjin dicipta dari jepun
syarikat apa tah... aq lupa
malas nak search... klu korang rajin
try la search nama kereta nie
"PERODUA BEZZA"
banyak info korang boleh dapat


klah...
wassalam
adiosss... amiosss...

Monday, November 21, 2011

Harimau Malaya

-assalamualaikum-


hallo bloggers...
hari nie nak promote satu cerita best

!
!
!
!
!
!
!
V
HARIMAU MALAYA




jom kita saksikan
penuhkan skrin2 tv anda dengaq sorakan semangat
yeahhhhhhh


wassalam
adiosss... amiosss...

TM : Team Malaysia

-assalamualaikum-


hello bloggers...
cihat???
hari nie 21 November 2011
saja aq nak update cerita pasal sukan
padahal nak melayan mood y malas nak study
hehehehhee




SUKAN SEA KE-26
INDONESIA 2011 (JAKARTA-PALEMBANG)


tengok logo nie korang pasti dah tau kan
almaklumla... korang lagi minat sukan jika nak dibandingkan dgn aq
tapi xpa...
aq buat entry nie sebab
nak melahirkan rasa bangga aq dengan pasukan negara kita
TM : Team MALAYSIA


masa mula2 start SEA Games nie
aq ada tengok kputusan dalam tv
time tu MALAYSIA baru dpat 3,4 emas
tapi malam nie xsangka pulak Malaysia dah dapat 52 pingat emas
klu nak tengok keputusan pungutan pingat yang terbaru
boleh klik [sini]




satu pencapaian yang terbaek
n aq pasti skuad negara bekerja keras untuk SEA Games nie
aq xtau kita ada harapan @ tak nak naik tangga y ketiga
tapi aq harap2 saki baki hari tinggal nie
Team Malaysia akan tambah lagi pingat untuk negara kita

dan xkurang juga buat kaki bola
hari ni kompom kedai2 mamak akan siar skrin besaw punya
hahahhahahhaaa...
hari ni mesti penuh kedai makan
sebab pakat dok tunggu nak tonton final bola sepak


MALAYSIA vs INDONESIA




kali nie kita lawan di tempat orang
dan akan menjadi satu sejarah dan ingatan jika kita menang nnti
kebangkitan team bola Malaysia sehingga ke final sangat hebat
harap2 Malaysia boleh perform yang terbaik buat final nanti


semalam aq terbaca status kawan aq di fb
dia terlepas cakap masa tengok Vietnam vs Indonesia
korang baca la status dia kat bawah nie

!
!
!
!
!
V


keja gila namanya
nasib la dia kat Malaysia
klu dekat Indon aq xtau la apa nasib dia semalam
hehehheheheeee
sebab tu la orang cakap
"cakap siang pandang-pandang,
cakap malam dengar-dengar"


ok lah... aq malas dah nak merapu
cukup la stakat nie dulu
wassalam...
adiosss... amiosss...

Sunday, November 20, 2011

Wish Me Luck, OK!!!

-assalamualaikum-


hai bloggers...
pagi2 buta nie xmau taip panjang2...
just nak kasi tau malam nie aq ada exam
midterm exam yang terakhir


dah penat study
harap2 esok nasib menyebelahi aq
doakan kejayaan aq kawan2
aq sangat2 berharap




walaupon esok soalan objektif
tapi bagi kami soalan jenis nie lagi killer dari soalan struktur...
tembak klu xkena mmg malang la
sebabnya mesin y akan baca


k lah...
aq xnak taip panjang2 sebab mata aq ni pon dah layu
nak tidur dulu nooo




gud night semua
jom kita pakat2 tidoq...
xelok berjaga sampai lewat pagi
xbaek untuk kesihatan... hehehhee


wassalam
adiosss... amiosss...

Friday, November 18, 2011

BUNGKUS atau TUTUP

-assalamualaikum-



malam nie aq terbaca satu dialog yang kwan aq share
dialog nie dipost oleh Ustaz Zamri di wall page facebook
nak like / ziarah page nie boleh klik kat [sini]


ok... kisah ngan berkenaan dengan BUNGKUS atau TUTUP
mana satu pilihan hati
bukan sahaja ditujukan kepada kaum HAWA
tetapi juga kepada kaum ADAM sebagai peringatan


Situasi 1 : BUNGKUS




Aisyah: Ahmad, cbe teka aku tgh BUNGKUS ape?
Ahmad: Alaaa, nasi lemak.
Aisyah: Aik? Mne ko tau?
Ahmad: Aku nmpk nasi tkluar sikit tu. Lgpun aku tau ko mmg jual nasi lemak.
Aisyah: Ok2. Cbe teka nasi lemak ni byk ke sikit?
Ahmad: Alaaa lg sng. Byk la.
Aisyah: Ha? Cmne ko tau ni?
Ahmad: Tgok bntuk & saiz laa. BUNGKUSan bsar, byk. BUNGKUSan kcik, sikit. Haha kantoi.
Aisyah: Pandainye ko ni.
Ahmad: Bkn aku yg pndai, ko yg xpndai. Haha.
Aisyah: Ceh. Malas la soal.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


Situasi 2 : TUTUP




Aisyah: Ahmad, cbe teka aku TUTUP ape dgn tudung saji ni?
Ahmad: Hmmm. Ikan goreng?
Aisyah: Salah.
Ahmad: Telur dadar?
Aisyah: Salah lg.
Ahmad: Karipap?
Aisyah: Salah jugak.
Ahmad: Fail MQA?
Aisyah: Ish. Lg la salah.
Ahmad: Abis tu ape? Mne la aku nk tau ape yg ko TUTUP tu.
Aisyah: Nasi lemak laa. Cbe teka byk ke sikit?
Ahmad: Ceh. Mne aku nk tau. Malas la jwb.




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


maka, kesimpulannya kat sini
pilihlah TUTUP


walaupon nampak simple...
tapi penuh dengan makna yang dapat memberikan pengajaran buat kita
sama2lah kita pikirkan dan selamat beramal


wassalam
adiosss... amiosss

Thursday, November 17, 2011

Aku Dapat RM50... Jadilaaaaa

-assalamualaikum-


yoo... kome semua...
wat gapo tu...
tengah melayan bola ka...
baguih2... kasi support dekat team negara kita


malam nie aq xdapat nak tengok bola...
dok tunggu keputusan dalam fb jela...
tunggu member update status...
jadila... dapat gak tau kputusan...


korang semua penah dengaq tak churp2 n says.my
haaaaaaaaaa...
aq join benda ni dah 3,4 bulan
masih dok kumpul duit


mula2 dulu aq join Churp Churp lepas aq jumpa dalam Nuffnang


nak join klik sini : [join churp churp]


lepas tu dapat pulak invite dari member...
dia ajak join says.my pulak
join jugak sebab masa tu baru abis study
xda keja dok kat umah
keja dok share iklan nie ja


nak join klik sini : [join says.my]


lepas 3,4 bulan
tengok2 says.my aq dah RM50.60
wahhh... lama dah dok tunggu nie
churp churp pulak xtau bila nak boleh




dah lebih RM50
maknanya boleh cash out dah




dah tu dia bagi form nie
kena isi dgn berhati-hati
klu x nanti duit dpat kat orang lain
hahahhahahahaaa




dah selesai send...
lepas nie tunggu khabar baek dari says.my
mintak2 cepat la diaorang proses nooo
huhuhuhuuuu


lepas nie nak fokus dekat iklan2 churp churp lak
aq tengok petang tadi kena cari RM14.03 lagi
lepas tu boleh cash out
perhhh.... time2 duit kurang nie dapat lak duit free
sapa xmau kan...


k lah... buat semua yang nak join
kat bawah nie aq letak link churp-churp & says.my
klu berminat klik ja...





ok.. stakat nie dulu...
nak g tengok status bola sepak malam nie
jom sapa nak ikut
harapan aq MALAYSIA dapat tewaskan INDONESIA
MALAYSIA 5 vs INDONESIA 0
heheeheee


wassalam
adiosss... amiosss...

Wednesday, November 16, 2011

Udah 800 Gayanya...

-assalamualaikum-


seperti selalu.... bila dah cukup *00
aq akan buat entry khas bagi menghargai follower yang bertuah tu
untok mlm nie aq nak kongsi seorang follower yang ke 800
wawwwwwww!!!
macam xcaya ja

!
!
!
!
!
!
!
V




sejak dua menjak nie aq mmg xaktif berblogwalking
entry pon dah semakin kurang
serabut perut dengan midterm exam
& asgnmt yang belambak2
tambah pula dngan projek yang mai mencurah2...
hadoiiiiiiiiiiiiiiii
lotih rasanya...


anyway...
mai kitaaaaa berkenalan hanya dalam laman muka bukuuu...
eheheh... silap lirik pulak..
mai aq nak perkenalkan follower y bertuah malam ni...

namanya : BECKHROOY


nak kenai2 tak???
klu nak cer klik cer klik kat link nie [link]
nnti tubit la blog kawan kita nie...
cer try ramai2... follow 2 sekali...
i foloooooooooooo u


haaaaaaaaaaaaaaaa
yang ni gamba profil dia...
apa macam... hensem tak
hahhahaa..


ok lah...
akhir kata:
terima kasih buat BECHKROOY n 799 SAHABAT-SAHABAT yang lain sebab sudi follow blog aq nie... walaupon dan berminggu2 x berupdate ada juga yang sudi bertandang ziarah kat sini... terima kasih sekali lagi diucapkan... semoga datang lagi dilain waktu yeerrr... heheheee....

(^_____^)V
wassalam
adiosss... amiosss...

Friday, November 11, 2011

Dua Minggu Berlalu

-assalamualaikum-


haloooo... apa khabaq warga blogger sekalian...
tengah wat pa tu???
dok pikiq nak karang entry baru ka???




oklah... malam nie last night aq tidow kat umah
pagi esok dah nak balik bukit kachi UUM
kejap ja rasa cuti midterm 2 minggu
(budget tinggal jauh... :p)


bila time cuti ni tau sngat la kan...
start ja dah kluaq g bercuti dgn family
bila dah tengah2. gila kluar melepak dgn kengkawan
bila dah last day nak balik mula la senak kepala pening perut
pikiqkan assignment + project yang xbuat lagi


hadoiiiiiiiiiiii...
lupa habis semua keja
seronok dok layan nafsu
jadinya makan diri sendiri...


banyak benda rasa nak buat time cuti kali nie
tapi bila diingatkan poket tengah kering kontang
soo banyaklah xtvt yang tergendala
tiap2 hari dok kat umah on9 fb, twitter, makan, tidow


apa nak jadi ngan aq nie...
lepas nie nak kena pulon midterm exam pulak
dah la paper ekonomi
paper yang aq palingpalingpaling suka
masa kat poli dulu pon dapat 2.++ ja
kat U nie xtau la nak dpat brapa pulak...
harap2 boleh la dpat 3.++
hehehehehhe budget ja lbih, study xpon


k lah... malam nie sesangat malas
sampai member ajak lepaks pon aq ckp bnyk keja
padahal xda mood
baju, buku semua dah siap packing
esok xla kalut sngat


k... kat kachi nanti aq update lagi
bnyk bnda nak update dlam nie
wassalam
adiosss... amiosss...

Thursday, November 10, 2011

Malique Ft. Jamal Abdillah - Aku Maafkan Kamu


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak


Atur sepuluh daktil batal yang batil
Detik dua usul ditutup satu lagi tampil
Dari halaman rusuk kiri satu susuk ganjil
Minta diisolasi dari dalil busuk jahil
Aspirasi tak serasi dengan suara bunyi
Inkarserasi dari penghuni dan keluarga bumi
Surat wasiatnya atas paksi dalam rumi
Minta dikebumikan hidup-hidup dalam guni
Mana cepat terbang atau warna gelang tangan
Buah fikiran aneh tergantung di persimpangan
Halusinasi susuli ketandusan ihsan
Ubat parut auditori kesan artileri insan
Gagal dikesan


Aku maafkan kamu
Tak perlu kita bertemu
Cukup kau tahu
Yang aku
Maafkan kamu
Tolong teruskan hidup
Jangan sebut namaku


Timbul tenggelam, timbul tenggelam
Acapkali terpendam, acapkali tersergam
Cermin muka kopak penuh bintik hitam silam
Ini bukan lagu rindu ini madah dendam
Kutimbang tanpa neraca di awal usia
Ku dihukum masuk neraka oleh manusia
Minta tunjuk lubang atau pintu tak dapat jawapan jitu
Jadi aku tak berganjak biarkan saja begitu
Maafkan mereka, mereka tidak tahu
Mereka tidak ramas buku, mereka segan ilmu
Mereka tidak fasih malah fasik guna kata
Kita kongsi nama bangsa tapi tidak kasta bahasa
Maafkan mereka, mereka tiada nilai
Ibu bapa lalai dari kecil dah diabai
Tanpa kasih sayang, mereka suka menyakiti
Kita kongsi warna mata tapi tidak warna hati


Atas kepala murai sekawan
Baling kurambit kucup lehernya
Terlalu rahi dendam di angan
Sampai terkacip mulut mahirnya


Kenapa awak tak pukul mereka?
Saya tak suka pada keganasan


Jangan ahli sihir seru nama maharaja
Nanti segerombolan hantu bisu yang menjelma
Guna hak berfikir sebelum hak untuk bersuara
Kalau terpelajar sila guna hak miranda
Pura-pura dengar, telan tapi tidak hadam
Hafaz bila lafaz tapi mereka tidak faham
Mereka mula kiri, aku kanan bila baca
Sudah mahir rumi, mari tafsir alif ba ta


Ada teratak di hujung kampung
Bawah cermin kopak ada kotak
Tersembunyi dalamnya ada tempurung
Sembunyi bawahnya katak melalak

Wednesday, November 9, 2011

WW #12 - Do You???

-assalamualaikum-




share link kat cni :


prev :
1, 2, 3, 4, 5,
6, 7, 8, 9, 10,


-wassalam-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers