Friday, March 30, 2012

SUKUUM 2011/2012

-assalamualikum-


hari jumaat yang lepas... 23/3/2012
aq n kawan2 yang lain "ter"join acara perasmian SUKUUM
atau nama lainnya Sukan Universiti Utara Malaysia
bagi sesi 2011/2012


Accounting vs Banking

macam biasa laaa...
hafiz, jat, bob dan aq mesti join sekali...
klu xda geng mmg xbest
hahhahahaa..
almaklumlaaa... kami join secara rela paksa
apa pon mmg enjoy...


Pasukan Sorak DPP Bank Rakyat


nie geng2 sorak...
pakat dok tunggu bas kat sbelah cafe
p mana abis xtau la bas ptg tu...
lambat sungguh... penat menunggu...




Wali mengepalai pasukan sorak DPP kami
sorak sakan depa malam tu...
aq xtau la masing2 ada sora ka tak lepas abis program nie
hahahhahhaaa


Maskot DPP Bank Rakyat

nie dia maskot DPP kami
aq pon xtau nak kata pa...
hahahhahahhaaaa...
pakat dok pekena aq suruh pakai kotak tu
xmau aq... panas kot dok dlam tu...
nasib la sapa y jadi maskot... huahahhahahaa



geng2 perbarisan...
masa latihan turun 30 orang ja...
masa nak blarak panjang pulak barisan
aq pon xtau mai dari mana...
muahahhahaaa... import dari mana aq xtau laaaa...


\

cewek-cewek cun derrr
melambangkan 1 Malaysia...
ada student cina india n melayu
pegang sepanduk n nama DPP
walawehhhhh...



nie maskot dari DPP2 yang len...
macam2 adaaaa...
sampai nak tergelak aq tengok maskot depa...
ada yang sngat2 kreatif
n ada yang sngat2 simple mcm DPP aq...


Pengetua DPP Bank Rakyat

pengetua pon turn gak mlm tu....
ashik dok berpesan ja... 
"buat y terbaek!!! bagi menang!!! bagi menang!!!"
last2 kalah semua...
haishhh... nasib laaaa...


Pengerusi JKPS DPP Bank Rakyat

saudara Kobeng... ceria walaupon letih...
sempoiiii...



geng2 perbarisan kena join senam robik tengah2 malam
sekali ngan aq sangkut...
haishhh... layan je laaaa...


Iskandar


 ni jiran aq... Iskandar...
pantang nampak awek...
ada saja nak menggatai ambek gambar...
hahhahahhaaa


Fizi & Din


gelagat kawan2...
jangan pikiaq negatif naaaa...
hahahhahhaaaa...



Wan & Chong


nie kebnyakkan semester 2...
semua kepala gila2 punya
hahhahahhaaa...


malam tu semua enjoy..
perasmian pembukaan n penutupan SUKUUM oleh timbalan menteri sukan
ada persembahan kebudayaan n nyanyian lagi...
lpas tu acara balapan....


DPP kami balik mlam tu xdpat apa2 adiah pon...
yang ada pon menang acara balapan ja
jadiii laaaa...
tahun depan cuba lagi..



p/s : thanks kepada pemilik gambar yang berkenaan, 
aq apload gambar tanpa kebenaran :p



ok dah koi 1...
aq nak siap2 p masjid lak..
jom2...


wassalam
adiosss... amiosss...

Wednesday, March 28, 2012

WW #16 - Cerita Si Kecil

-assalamualaikum-












prev :




wassalam
adiosss... amiosss...

Tuesday, March 27, 2012

Kata Anak MALAYSIA!!!

-assalamualaikum-


DEPA KATA!!!


PTPTN tipu pelajar
PTPTN amal sistem riba
PTPTN selalu blacklist orang 
PTPTN tuntut bila dah abis blajar wlaupon blom dpt kerja
PTPTN kenakan bunga tinggi
PTPTN itu... PTPTN ini...




TAPI!!!


pernah tak depa pikir semua tu sblm pinjam
pernah tak depa usaha utk bayar hutang slpas blajar
sedar tak depa sign perjanjian dalam keadaan waras lagi happy
sedar tak depa selagi kita brhutang kita kena lagsaikn walau apa jua cra sekali pon
pernah tah depa pikir PTPTN tu y buat depa dpt gengam diploma/degree


SO!!!


jangan la nak salahkan orang lain
pikir dulu diri sendiri
cuba pikir balik sapa yang nak sngat buat pinjaman
pikir balik apa tanggungjawab sbagai seorang penghutang
pikir balik sebab apa diorang kejan korang bayar pinjaman


semua tu sebab nak bagi korang usaha
nak bagi korang guna dip/deg yang korang ada tu
guna mcm mana nak buat duit
kerja xdatang bergolek sedara
semua kena ikhtiar


realitinya... korang happy sngat masa isi form PTPTN
korang xsabar2 nak serah form tu dekat pegawai PTPTN
korang maki2 bila duit lambat masuk akaun bila mula sem baru
korang enjoy2 dgan duit tu
hujung sem korang merungut PTPTN bagi pinjaman sikit... 
xcukup nak blanja


ITULAH anak MALAYSIA


wassalam
adiosss... amiosss...

Thursday, March 15, 2012

Berulang Kembali

-assalamualaikum-


hai blogger MALAYSIA
apa khabarkah anda ari nie...
SIHAT???


ok...
hari nie aq telah mengulangi kesilapan aq buat kali yang ke2
kesilapan y sama penah aq lakukan 3 tahun lepas
3 thun dulu aq pernah beli kasut sukan di pekan KolaNerang
selepas berpuas hati dengan saiz yang aq cuba 
(sebelah je cubanya..)
aq pon suruh la akak kedai kasut tu kotakkan kasut tue
bila sampai je umah... aq pon mula la ikat tali kasut
benda yang pertama aq perasan 
lubang tapi kasut kiri n kanan xsama
hampeh... tapi aq senyapkan ja sebab orang xperasan sngat...


hal yang sama berulang kembali buat kali kedua
petang tadi aq dgn senang hati pegi la shopping
nak perabih duit dalam bank
lepas beli headfon, then aq beli stock makanan
then aq ronda2 cari kasut sukan kat area changlun
masuk keluaq masuk keluaq
aq berkenan kasut y dijual kat satu kedai nie
aq pon mintak la akak tu ambek saiz 11 n 10


bila aq test saiz 11 besar... aq cuba saiz 10..
mmg ngam ngam dgn kaki aq
akak tu tnya nak beli ka???
aq jawab "ya..."
then aq tinggalkn akak tu sorg2 dok masukkan kasut dlam kotak
sampai kat cashier... aq huloq ja seketoi...
ambek baki n resit... then start motor balik U..


sampai kat bilik tergerak aty nak tengok kasut y aq beli tadi
!
!
!
!
!
V





tengok sebelah kanan saiz 10
ok laaaaa... tapi bila pegang sebelah kiri saiz 11
nahaiiii... awat jadi lagu tuuu...




ni saiz kat kasut sebelah kanan
terbentang kat situ saiz 10




hat nie saiz kat kotak kasut... saiz 11
mmg komfirm la kasut sebalah kiri tu saiz 11
aq langsung x perasan masa kat kedai kasut tadi
dah tu aq pon robek2 poket seluaq cari resit pembelian


cari punya cari
aq jumpa resit yang aq belik kat tempat lain ja
resit beli kasut hilang....
DEMMMMMMM!!!


esok aq harap akak kedai to boleh la bagi muka kat aq
langsung aq xingat mana aq letak resit tu
klu dia buat xmau terima balik aq xtau laaa
nak pakai pon besaq sebelah
haishhh...


apa nak jadi ngan aq nie
dulu penah jadi benda mcm ni
xpenah nak ambek buat teladan
klu aq tengok dulu sblm kluaq kedai tadi kan senang
nasib la kedai tu dekat ja dgn UUM...
kalu x, aq xtau la nak buat apa...


harap esok segala nya dipermudahkan
salah aq sebab x recheck kotak tu
n kelalaian pekerja kedai tu
sooo... 22 salah kan
harap akak tu dpat bantu aq...


ok lah... mau layan cerita di UTUBE jap...
wasalam
adiosss... amiosss...

Wednesday, March 14, 2012

WW #15 - What I Do???

-assalamualaikum-



how about U all's think about me????

prev :



wassalam
adiosss... amiosss...

Monday, March 12, 2012

Kena Tindih = Sleep Paralysis

-assalamualaikum-


malam nie aq nak share satu statement y dibuat oleh seorang budak "U"
tapi xsure la U mana...
aq terbaca petikan ni dalam "muka tak malu buku
ianya berkenaan dgn topik "KENA TINDIH"
korang biasa tak alami perkara nie
dalam hidup aq xpenah lagi la terjadi benda2 mcm nie
n aq harap xkan jadi kat aq... (huhuuu... aqpon takot gak!!!)


ok... apa yang aq nak kongsikan kan kat sini adalah
penerangan budak ni tentang "KENA TINDIH" dalam erti kata SAINS
aq sediri pon xsure pasal artikel nie
sebabnya aq bukanlah student pure sains
sains celop ja aq nie...
stakat nak hapal organ dalaman manusia y basic pon 
terkial-kial hahahhahahaaa...


nak tau apa kisahnya
meh baca kat bawah nie...





Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) .... 


kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh...... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak... aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia....... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis' 


Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)


ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......


ok, otak kiter pun ader switch off button.....dipanggil reticular activating system RAS........bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full...kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc..... 


Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)


Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis: 
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama 
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock) 
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt) 
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2 
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh BASIKAL....heheh extreme sgt contoh aku ni) 
6. orang yang ader penyakit narcolepsy





cam na... dah baca semua...
sory la panjang sikit
korang paham ke tak???
hahhahahahaaaaa


bagi aq mungkin ada betolnya. mgkin ada sebaliknya
apa pon kita yang percaya dgn kewujudan makhluk2 halus nie
kekadang susah juga nak percaya benda2 sains nie kan
tapi nie la realiti zaman sekarang... 
kbnyakkan orang dah mula berfikir secara logik akal
manusia mula mencari sebab musabab yang boleh dipercayai


bagi korang pulak macam mana???
korang percaya sains ka alam ghaib punya???
penah tak korang alami kejadian2 macam nie???
penah tak korang tengok kawan2 korang jadi macam nie???
apa korang buat???


hahhahahaaa
banyak pulak soalannya kan...
meh kongsi2 pendapat anda kat sini
aq pon nak tau juga...


p/s : tapi kalau korang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki (suami) jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti terbakaq lak laki korang..bacalah Alhamdulillah!!!! 
hehehehheheeee =.="


wassalam
adiosss... amiosss...



Wednesday, March 7, 2012

WW #14 - UUM

-assalamualaikum-



laluan utama dalam kampus UUM
apa yang anda dapat gambarkan???


prev:



-wassalam-
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers