Sunday, July 29, 2012

Kenangan Lalu - Zulfahmy & Co.

-assalamualaikum-


hai blogger's... dah berbuka??? ehh.. awal lagi... hehehhee
hari nie aq tak ketahuan jadinya =.="
bergolek2 kekiri kekanan atas tilam ni...
xtau nak p mana lepas balik kija pagi tadi

soo... aq nekad mengemas folder2 dalam lappy aq nie
tetiba aq terjumpa balik khazanah2 aq yang tersimpan hampir 2 tahun
terusik kembali kenangan lama
saat muda remaja dahulu kala
wakakkakaa...

dlu aq berpeluang menjalani Latihan Industri (LI) di sebuah firma akaun/audit
Zulfahmy & Co. namanya...


dari Januari 2010 - Jun 2010 aq bertapa kat firma ni
ulang alik dari umah sewa di Taman Sri Kelubi, Jitra
ke firma y terletak dekat Taman Wira Mergong
30 minit juga la dok merempit pagi2... kena hari ujan lagi la leceh... lencun aq

apa y bestnya pasai firma nie...
sebab bos dia sporting... :)
En. Bahadon (En. Bard)
dia sorang ja y menguruskan firma nie
boleh dikatakan masa kami masuk xda lagi staf sokongan y lain

soo... cengginila lebih kurang carta oraganisasi yang aq cipta... 
kekekekeke...


time nie aq ditemani classmate ber'LI setempat
Mohd Jamil namanya (sudah disunting orang OK!!!)
soo xla boring sangat disaat bos keluaq pegi jumpa client...
hari2 pandang muka hang... hang pandang muka aq...

En Bard, bos kami mmg best... tanya ja apa2 pon...
mesti dia akan bantu... bnyak tunjuk ajar kami dpat kat cni
cuma firma cenggini xramai client akan dtg opis...
soo... kami nie mcm krg cikit pendedahan dengan orang2 luar...


yang atas nie tempat Big Boss... En Bard punya lah...
biasa la bagi firma akaun n audit
klu pejabat berselerak tu satu kemestian... tak gitu...
tak caya korang g la keja firma2 akaun tu semua...

rasanya lagi serabut...
kami ni sebab firma baru... so x bnyak sngat la brg2...
aq ngan jamil pulak keja di meja depan...
meja besar kedebak dia bagi kat kami 2... hehehheee...


ni la tempat kija aq dlu
agak serabutkan... keja bnyak time nie...
kena wat akaun syarikat apa tah...
bnyak sungguh dokumen... pening kepala tengok semua tu...



ni atas nie komputer aq...
walaupon nampak old school tapi tetap boleh guna lagi
komputer nie tempat aq bermanja-manja dengan kerja2 akaun dlu
then ni la juga tempat aq on9 time "rehat"... REHAT OK!!!
hahhahahhaaaa...

kat dlam firma akaun mana2 pon mesti akan ada sudut khas
tmpat menyimpan khazanah firma...
hahahhahaa... maksud aq dokumen2 syarikat client
mcm firma nie juga...
xbnyak kotak kat situ...
besa la baru lagi


lepas 2 tahun kami tinggaikan firma nie...
aq xtau la mcm mana keadaan firma nie
aq pon x penah singgah lagi...
hajat hati mmg nak pegi... tapi x kesampaian lagi
tapi masih berhubung dgn En. Bard
4,5 bulan lepas dia ada call aq...
bertanyakan khabar... ingat lagi boss kat anak2 buah dia ni...


cam tu la liku2 aq mencari pengalaman sambil menuntut ilmu
bukan senang nak dpat semua nie
kita perlukan usaha...

insyallah suatu hari aq nak ziarah juga mantan boss aq nie
k la... aq nak kluar g cari air tebu (my febret) hehhheee...

korang2 semua berbuka makan apa hari nie...
adakah:

- biawak salai
- biawak 3 rasa
- sup kepala biawak
- kari biawak
-masak lomak biawak

harap2 bukan lah menu yang aq sebut kat atas tu naaa
pelik bebonor menunya...
wakakakkakaaa...
k bye ^_^"


wassalam
adiosss... amiosss...

Saturday, July 28, 2012

Logo Kemerdekaan Malaysia Ke-55

-assalamualaikum-


apa cer korang pagi nie..
pagi2 nie rasa nak upadate pulak...
2,3 hari nie penuh di laman2 sosial hangat berdebat pasal logo merdeka
korang semua mesti dah tengok kan...
logo rasmi bagi menyambut kemerdekaan negara kita tahun nie...


simple gilaaa... 
aq bukan berhajat nak kondem sapa2...
jauh sekali berbicara pasal politik...
tapi dgn kemunculan logo merdeka nie aq kurang setuju 
bak kata pepatah "1Minit55Saat" dah boleh siap
yesss... aq akui... sangat2 simple ok!!!
sekali aq tengok dah macam maen "copy & paste"

then timbul la bermacam2 spekulasi
ada yang positif jua negatif
bagi pendapat aq pulak...
kerajaan sepatutnya menggunakan kreativiti rakyat Malaysia
cuba bentukkan satu pertandingan melakarkan logo dimasa2 akan datang
barulah mendatangkan kelainan...

kat bawah nie
logo-logo rakyat Malaysia yang kreatif
semuanya bertemakan "Janji Ditepati"
terbukti yang rakyat negara kita masih mampu menghasilkan idea2 y bernas
jom kita usha2...









sempoi kan...
tah macam mana logo yang sesimple tu boleh keluar...
lantak laaa... mungkin ada alasan yang munasabah disebalik apa y terjadi...
then aq juga terjumpa satu logo ni dlm Facebook
sempoi... tapi terkeluar tema...
heheheheee.. "Rakyat Bangkit"
mungkin pencipta logo nie tersalah tahun sambut kemerdekaan kot
apa pon design dia mmg agak ohsem!!!


seperti y kita tau
dah menjadi lumrah dalam kehidupan
bukan senang nak puaskan hati semua pihak
soo... buat masa2 hadapan aq harapkan kerajaan negara kita 
lebih sensitif terhadap pandangan rakyat

jom!!! kita pacak "Jalur Gemilang"
sebagai tanda menghayati kemerdekaan tanah air kita dari kuasa penjajah...


wassalam
adiosss... amiosss...

Friday, July 27, 2012

Oh! RESULT

-assalamualaikum-


hai koang2 semua..
apa cer... dah tidoq blom... dah sahor blom...
mesti ramai dah dibuai mimpi indah kan...
hari nie semuanya telah terjawab bagi aq
perjalanan selama 1 semester aq kini terbentang didepan mata



dan begitu juga yang dialami oleh kawan2 sepengajian aq
macam2 riaksi yang aq dapat tengok dlam FaceBook petang tadi
ada yang
Happy, Kecewa, Bengang, Sedih, Trauma, Terharu, dan mcm2 lagi laaa


nie semua tak lain tak bukan sebab result exam kami dah kluar
haishhh... tersiksa batin aq nak tengok result hari nie
sejam lebih aq bermain dengan keyboard...
ashik dok menaip user ID n password yang tak lopas2 nak login
sure laa ramai yang berebut nak masuk portalkan...


apa pon aq berjaya juga tengok result aq walaupon sekali imbas
cukup la buat penenang jiwa raga ku yang gelisah masa tu
seperti yang aq jangkakan... xbnyak yang aq dapat... :(
sekadar cukup untuk memuaskan hati sendiri
nak kata dekan tu gayanya kena tunggu lagi la next next next sem... :)


apa pon aq sngat bersyukur dengan apa yang aq dapat
walaupon xbnyak peningkatan... 
cuma meningkat pointer sebnyak 0.11 ja dari semester lepas
aq lega sebab ada peningkatan... klu tak xtau cam na nk habaq kat parents...
bukan takot diorang marah... tapi malu sebab result kurang menarik
apa pon yang kita capai..
aq sentiasa ingat
RESULT kita menggambarkan USAHA kita
perjalanan masih JAUH...
tak bermakna jatuh sekali selamanya akan jatuh kan???
sooo... tanamkan azam yang baru...
pulon lagi semester akan datang...


wassalam...
adiosss... amiosss...

Ainan Tasneem - Aku Suka Dia


Aku lihat dia disana
Aku ingin mendekatinya
Aku cuba menghampirinya
Lalu aku menyapa dia

Dia pun membuka bicara
Dan aku mulai mengenalnya
Kita mulai bermain mata
Mula timbul rasa bahagia

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Kekadang hati ku bertanya
Adakah dia dah berpunya
Kerana diriku berasa
Aku jatuh hati padanya

Aku ingin memilikinya
Aku ingin menjaga dia
Aku ingin mencinta dia
Aku ingin hidup dengannya

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Mungkinkah aku, kan berjumpa dengannya
Untuk meluahkan rasa
Mungkinkah aku, kan berdiam diri saja
Menunggu cinta darinya

Ku terima satu nota darimu
Yang tertulis ‘Aku suka kamu’

Bila dia, mendekati diriku
Hatiku rasa sesuatu
Bila dia, senyum pada diriku
Hatiku rasa tak menentu

Akhirnya kini ku kan mampu ceria
Diriku sangat gembira
Akhirnya kini, aku mulai bahagia
Menerima cinta darinya

Aku suka dia




~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

aq tetiba tersuka pulak dengan lagu nie..
jom layan seni kata lagu nie...
menghayati itu penting
wakakakaaa

Wednesday, July 25, 2012

Salam Ramadan

-assalamualaikum-


hari nie suam2 kuku orang tua2 kata
cuaca xpanas dan x sejuk sangat...
dek kerna hujan lebat semalam...
apa pon 5 ramadan mesti diteruskan

hari nie juga aq xbnyak kija
almaklumlaa.. semalam kan ujan, so ari nie kami mengumpul duit je.. 
hehehheee... bakal masyuk lagi hari nie
berapa upah aq terserah dkat mak aq nak huloq berapa pon
aq terima seadanya (ayat xleh blah...)

sejak 4,5 hari nie
aq kematian idea.. kebuntuan akal
xtau nak post apa... idea xmuncul tiba

sebelom terlambat
dengan berbesar hati nak ucapkan
SALAM RAMADAN & SELAMAT BERPUASA
kpada semua kaum muslimin n muslimat


bila tiba bulan penh keberkatan nie aq terkenangkan kenangan2 lalu
kenangan bersama sahabat2 berbuka puasa di rumah sewa
kekadang berbuka dirumah classmate
kekadang ramai2 berbuka di kedai2 makan
kenangan yang x dapat aq lupakan masa belajaq di POLIMAS dulu

dalam dok berseronok berpuasa
sedar tak sedar esok dah 26 Julai 2012 bersamaan 6 Ramadan
huru hara & khabar angin mengatakan sesuatu yang aq sangat takot
result kami pelajar UUM akan kluaq


sem 2 ni aq just ambek 6 paper jaa
tu pon dah macm nak pecah kepala otak
tambah2 pulak paper akaun... menggila aq dibuatnya
teori pon bnyak semester nie...

apa pon aq berharap sangat semester nie pointer aq naek 
semester lepas result aq sngat mengecewakan
tah kenapa aq dapat teruk...
sepatutnya sem 1 la nak dpt pointer tinggi2... haishh

apa pon aq berdoa agar result aq esok memuaskan
redha ja apa pon keputusannya...

ok laaa... selamat berpuasa semua...
wassalam
adiosss... amiosss...

Thursday, July 19, 2012

Raihan ft. Man Bai - Harapan Ramadhan


Ku mengharapkan Ramadhan
Kali ini penuh makna
Agar dapat kulalui
Dengan sempurna

Selangkah demi selangkah
Setahun sudah pun berlalu
Masa yang pantas berlalu
Hingga tak terasa ku berada
Di bulan Ramadhan semula

Puasa satu amalan
Sebagaimana yang diperintahNya
Moga dapat ku lenturkan
Nafsu yang selalu membelenggu diri
Tiada henti-henti

Tak ingin ku biarkan Ramadhan berlalu saja
Tuhan pimpinlah daku yang lemah
Mengharungi segalanya dengan sabar
Ku memohon pada Tuhan diberikan kekuatan
Ku merayu pada Tuhan diterima amalan

Selangkah demi selangkah…
Dengan rahmatMu oh Tuhanku…
Ku tempuh jua






~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


lagu nie selalu didendangkan bila mana menjelangnya bulan ramadhan
bulan keberkatan bulan rahmat...
best seni kata lagu nie...
alunan yang sayu2 ja... sedap untuk ditatapi...

SELAMAT MENYAMBUT RAMADHAN ALMUBARAK

Monday, July 16, 2012

BaktiSiswa - Kampung Anak Kurau (Siri iv)

-assalamualaikum-


malam nie aq nak sambung lagi 
bercoloteh pasai bakti siswa lagi nie...
for the last episode :)


Bakti Siswa Perdana 2012
Kampung Anak Kurau, Batu Kurau, Taiping, Perak
"Kasih Dicurah Kenangan Tercipta"
2-5 JULAI 2012


HARI KEEMPAT
05 JULAI 2012


seperti hari2 biasa... biala kat kampung
nak bangun pagi sngatlah susah... pagi tu aq nekad nak mandi air bukit
perhhh... koi 6.30 pgi pekana air bukit mmg terbaek baq gang... haha
then lepas subuh pakat kemas2 barang...

pagi tu last day kami kat umah mak abah angkat...
kejap ja masa berlalu...
turun ja tengok dah terhidang sarapan pagi
tok n mak masak pulut + santan + durian + ikan tamban masin
perhhh... semua pakat berselera pekena pulut durian
aq makan pulut ikan tamban jaaa...

kat sebelah pintu pulak tok dah siapkan 3 beg plastik 
penuh dgn buah durian, rambutan n salak...
perhhh... susah payah tok bungkus nak bagi kmi bawa balik


sebelom bergerak ke dewan... 
kami ambek kesempatan bergambar dgn abah, mak n tok
terpaksa snap 2 kali sebab xda sapa nak mintak tolong snapkan gambaq kami :)


sampai2 ja kat dewan...
ada pulak sarapan pagi y disediakan...
perhhh.. bantai buat kali kedua pulak... haha

majlis perasmian penutupan serba ringkas
so xla lama sngat majlis tu...
semua pon dah nampak ada y mengalir air mata
terserlah disitu keakraban walaupon sekadar 4 hari bersama keluarga angkat


pagi tu kami keja berposing jaa...
last day nak bergambar kat sana...
tah bila pulak nak sampai sana... ermmm


gambar kenangan bersama keluarga angkat n warga UUM


kami pon ambek kesempatan bergambar dgn family angkat
mak kami xmau hantar kami balik
dia kata nanti dia nangis kat sna... selalu dia mcm tu
so abah, tok n kak chik ja antaq kami hari tu


macam2 ragam hari tu
semua buat2 muka happy sebab nak sembunyikan kesedihan
:)


gambar lagi....
(tah knapa aq xtau nak taip apa... hahahhaaa)


dah penat2 posing... kami brangkat ke bas
balik pon xramai dalam bas...
16 orang ja follow bas ari tu


muka2 yang balik ke UUM
tapi bila kat pertengahan jalan makin kurang pulak anggota kami
sehinggalah tinggal 5 orang y turun di DPP Bank Rakyat Bukit Kachi

apa pon cabaran yang kami lalui sepanjang program ni
semuanya mengajar kami untuk lebih matang dalam program2 akan datang
suka duka senyum tawa kami disana sangat2 xdapat dilupakan
tambah pula dapat mak abah angkat yang ohsem gitu

ok la... setakat ni saja perjalanan kami 4 hari 3 malam
berkampung di Kampung Anak Kurau
menumpang kasih keluarga orang... harapnya kasih kami diterima
hehhehee...

wassalam
adiosss... amiosss...

Friday, July 13, 2012

#SoalanPalingFamousDekatSekolah

-assalamualaikum-



~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


"wey... kija skolah dah ciap ka... aq nk salin :)"
 ~dengan muka cute~


cikgu : "mana buku latihan???" 
aq : "smlm dah letak dlm beg.. ari ni xda plak" 
padahal x bawa =.=" alasan!!!


AhLong @ bendahari : "bila nak bayar duit kelas???" 
esok... esok... esok.. jawapan y sama... 
smggu 20sen je pon.. wakaka


"teacher... i want toilet" ?? 
=.=" x gheti cakap omputeh... cakap bm x leh g toilet 
penderaan sivik


 "wey... ari ni ang wak bekal dak? 
mak ang masak lauk pa?"
time sekolah rendah... nice moment... 
bawa bekal ramai2 berkelah bawah pokok


cikgu "keja smlm dh siap?" 
student "belom!"  
lepas kna cubit, cikgu "kenapa x siap" 
student "cikgu belom ajar bab 2 cam na nk buat" =.="
x pasal-pasal kena cubit free... weeeeeeee


cikgu "esok sapa nk tolong ckgu jaga jalan masa merentas desa" 
 student "saya! saye! saya!" 
semua nak tlg sbab x mau lari keliling kampung.. hak3


"wey... sapa pinjam buku teks aq x bgi balik!!!"
 bila hujung thn... nak serah buku, buku teks x cukup =.="
alasan... padahal sendiri y hilangkan


cikgu "ketua kelas! mana kapur? 
knp x ambek kt pejabat... 
kamu nk cikgu tulis pkai apa? 
pakai air liur ke???"
trauma seorang ketua kelas sepanjang tahun... hahahahahhaaa


cikgu "kenapa x pakai baju sukan?" 
student "ari ni ada PJ ka cikgu?"
 ckigu "=.=" 
setahun 3 kali wat PJ cm tu la jadinya... biasala.. sekolah kampung...


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


antara 10 soalan yang famos
 time aq bersekolah rendah n menengah dahulu kala
kenangan semuanya... rindu pulak time2 macam nie :)


nak bnyak lagi usha-usha kat twitter #SoalanPalingFamousDekatSekolah


wassalam
adiosss... amiosss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers