Friday, May 30, 2014

Throwback - Bakti Siswa 2012-2014

assalamualaikum


hari nie dah masuk jumaat... esok hari terakhir bulan mei
maka akan bermulalah episod baru di bulan jun
aq pun dah selesai semua kelas untuk semester ini
maknanya no mare classes for me
tiga tahun pengajian aq hampir kepenghujungnya

3 jun aq akan start exam...
berakhir 18 jun nanti...
then aq akan meneruskan praktikum pulak bulan julai nanti
sempat juga la cuti sem sebulan

bercakap pasal cuti sem
dah sinonim bagi pelajar uum dgn program Bakti Siswa
atau singkatannya Baksis
kalau yang xtau tu mohon apply tukar universiti
dah sem last nie, aq xjoin asanya baksis
sebab tiap2 sem muka aq ja yang folo program nie

lagi pon sem nie area kedah ja
dekat dengan universiti
yang specialnya sebab dalam bulan ramadhan
ada juga yang buat area kampung aq
kawasan padang sanai.. dekat sangat dgn umah aq

sepanjang 3 tahun nie
jom tengok program2 baksis yang aq dah join


1) Baksis Jalinan Kasis Ikatan Murni 2012

program nie yang pertama aq join
kami seramai 40 orang ke Kelantan
Taman Negara Kelantan, Kuala Koh
berprogram di kawasan perkampungan orang asli
program nie anjuran MPP UUM & COLGIS
dengan kerjasama dari JAKOA




oleh kerna nie program first aq
masa nie aq pergi sebagai peserta biasa ja...




2) Baksis Kasih Dicurah Kenangan Tercipta 2012

seterusnya program anak angkat
anjuran JKPS DPP Bank Rakyat UUM
kami berkampung di Kampung Anak Kurau, Batu Kurau Perak
3 hari, 2 malam kami kat sini
kampung yang harmoni
banyak xtvt dijalankan orang2 kampung

layanan yang diberikan pon amat2 terbaik
tambah pula masa kami sampai tu musim durian
tau2 jela... buah durian baru kurau antara yang terbaik di perak
power gila beb...




masa nie aq pegang jawatan sbg AJK Keselamatan
mmg x selamat la klu aq y pegang jawatan tu
bnyak suka duka dlm program nie
siap aq disuruhnya menyanyi masa malam kebudayaan
malu gilaa... 




3) Baksis Hari Polis Ke-205 IPD K.Muda 2012

okey... yang nie pon dikira bakti siswa juga laa
sempena sambutan hari polis yang ke 205
anjuran MPP UUM dan PDRM
kami ke Ibu Pejabat Polis Sungai Petani

menghabiskan masa setengah hari 
membantu kuaters polis sediakan juadah tengah hari
time nie ada hari terbuka kat situ
siap jemput ustaz Don
tapi malangnya, masa kami sampai dah abis ceramah tue




program nie biasa ja...
tolong membasung dan memasak ja
lepas siap semua kami berangkat balik




4) Baksis Semarak MPPUUM 2013

yang nie baksis tahun 2013
dekat ja dengan UUM
area kampung Binjai (xtau betol ke tak nama nie)
SEMARAK nie singkatan bagi
Siswa Bersama Masyarakat
anjuran MPP UUM

kami ke kampung nie bergotong royong
bersihkan kawasan sekitar dewan serbaguna
sambil tolong memasak untuk kenduri tengah hari tu...




kat kampung nie ramai penggiat2 politik
sikit2 bercakap pasal politik
hahahahaa... mcm2 ragam bila masuk kawasan orang
last masa penutup Adun Bukit Kayu Hitam turun sekali




5) Baksis Menyelusuri Jalan Harapan 2013

baksis yang terBEST pernah aq join
kami merantau 3 negeri
kedah, pulau pinang & perak
anjuran JKPS DPP Bank Rakyat UUM

dari stu tempat ke satu tempat
banyak slot2 sedeh dlam program nie
pengalaman dan kenangan terindah

antara tempat yang kami singgah
rumah warga emas, golongan geladangan, rumah anak yatim
rumah kanak2 oku, sekolah pendidikan khas
dan last sekali hospital bahagia

pengalaman yang korang xkan jumpa dipasar malam
takdapat di beli dengan duit berjuta
korang kena joindan rasa apa yang aq rasa
sampai hari nie aq rindu nak pegi program mcm nie lagi
masa nie banyak la yang keluarkan air mata JANTAN
hahahhhaa




dlam program nie
aq galas tanggungjawab sbg bendahari
takut juga la 3,4 hari berprogam dgn suit cash seribu dua kat aq
duit kutipan derma n duit program...
x senang duduk doh pegang duit bebanyak nie




6) Baksis Kembara Budi Siswa 1 Malaysia 2013

lagi aq join baksis di terengganu
kami ke area besut dan kuala terengganu
program nie juga anjuran JKPS DPP Bank Rakyat UUM
di besut kami berkampung di umah keluarga angkat
jalankan xtvt kemasyarakatan

then hari2 seterusnya kami ke kuala terengganu
disitu kami singgah berxtvt di umah anak2 yatim
dan sekolah pendidikan khas




tugas aq dalam baksis nie sbg setiausaha
program nie bnyk mengajar erti kesabaran
last2 minit penajaan x jadi
huru hara kami jadinya
dengan berbekalkan budget yang diberikan
kami berjaya harungi




7) Baksis Jakinan Ukhwah 2014

yang nie pulak awal tahun ari tu punya cerita
kami berbakti di penang
masih lagi anjuran JKPS DPP Bank Rakyat UUM
aq galas tugas sbg penasihat ja masa nie
kebanyakkan yang join semuanya junior2 sem 1

so masa nie jadi guiden diorang laa
aq nak guide orang? diri sendiri pon x terkawal...
hahahhahahaaaa




program kami dengan adik2 sekolah rendah
first dengan SK Padang Polo
adik2 kelainan upaya
then dengan adik2 di SK Minded Height
diorang nie mmg sempoi
pemikiran mengalahkan student universiti

hari kedua kami bercamping
kami masuk taman negara pulau pinang
hiking ke pantai kerachut
BBQ mandi pantai semua

hari last kitorang balik semuanya ok
sehari lepas tu heboh satu malaysia ada 4,5 orang mati lemas kat situ
nasib kitaorng dah balik
sekarang asanya dah diharakkan terus mandi kat pantai nie
sempat juga aq merasa mandi kat situ...
huhuhuuuuuu




8) Baksis Masyarakat Mahasiswa Penyayang 2014

the last baksis yang aq join kat Sabah
program nie join venture dengan satu program lain
masih anjuran JKPS DPP Bank Rakyat UUM

yang menariknya tentang program nie
kami ke sekolah SK Pulau Gaya
sekolah yang dibuat diatas air
aq x sure air sungai atau laut

tapi mmg best
adik2 kat sini pon sporting
cikgu2 lagi laaa... semuanya mesra
first time aq tengok sekolah yang 100% atas air
dengan dewan terbukanya... perhhh... damai siottt...




tugas aq dalam program nie sbg Ajk Logistik/Publisiti
setengah hari kat sini dengan calon2 UPSR
happening sngat...




tu jela serba sedikit perjalanan baksis yang aq join
dari tahun 2012 hinggalah 2014
masa aq diploma dlu x femes dengan program baksis nie
klu ada pon aq jarang join
tapi masa degree nie aq juga kaut semua pengalaman yg dihidang
dan terbukti bnyak kenangan aq kat sini

suka duka 3 tahun aq tempuh
esok lusa tiada lagi aq di UUM nie
sedeh juga asa nak tinggalkan UUM dan kawan2
bnyak benda yang aq belajar disini
bukan semata2 aq masuk kelas jaaa

yang pasti
aq akan rindukan semua kenangan nie
rindukan kawan2
rindukan persekitaran universiti


wassalam
adiosss... amiosss...

Tuesday, May 27, 2014

Anugerah Kerana Jasa 2013

assalamualaikum


malam nie hambar berceloteh lagi
mencoret secebis kisah dua tiga hari yang lepas
kisahnya hujung minggu yang lalu...
pengisian xtvt hujung minggu yang bermafaat 
dan juga meninggalkan kenangan buat aq

pada malam jumaat dan siangnya
aq dijemput untuk menyertai
Student Leadership Camp JKPS DPP Bank Rakyat 2014
program yang memberikan aq bnyak input berguna
pembawakan teater dalam perjalanan program
bersama sorang cikgu teater

tak terasa 1 malam 1 hari bercamping
perkongsian kisah suka duka lawak malahan seram
cikgu juga coba untuk mengasah kami 
dengan skill komunikasi berkesan
boleh dikatakan waktu yang diperuntukan 
sngat menghiburkan kami

dan malamnya.. yakni malam sabtu
aq dengan kekawan mantan JKPS
beramai2 ke dinner anjuran UUM
dinner Anugerah Kerana Jasa 2013




bergambar dgn finalis Siswa Harapan, Lucas

malam tu semua student segak berblazer
aq malas nak cari blazer bagai
bedal ja apa yang ada
lagipon aq pegi atas tiket member aq
ganti tempat finalis




dalam kepenatan program siang hari
kami masih mampu bertawa riang pada malamnya
muka2 happy tunggu bas
dijanjikan jam 7.15 mlam
tapi paham2 jela yuyuem nie
7.50 baru nampak batang hidung abang bas
habis becak atas bawah pakai baju tebal2...
hahahhahaha... opsss!!!




sempat juga bergambar dengan Presiden DPP Bank Rakyat
Puan Sofeana... huhuhuuu...




sesampainya didepan dewan
kita bergambar dulu kasi riuh...
dengan sorakan lagu tema
"hey sepuluh helai daun sirih"
xtau apa motip nyanyi lagu tue...
hhahhahahaa




dalam dewan
di meja finalis bernomber 6
pandang kiri pandang kanan pandang depan
sorang pon x kenal
last2 pandang lauk
bilaaaalah nak boleh makan
perut dah berlagu riang dah time nie...




nindiaaaaa...
menu kami malam tu...
sambal sotong, sayur campur, 
kerabu mangga, ayam berempah
tambah pulak pemanis mulut
ice cream sorang secawan...
hahahhahaa




tanpa diduga
malam tu program aq bersama whyda
berjaya menang untuk kategori
Projek DPP Terbaik "Sukan & Rekreasi"
wowww...
x dijangka-jangka...

dan yang keduanya Anugerah Siswa Harapan
si Locas menang seperti yang kami jangka
malangnya kawan aku yang lain x da y menang
projek dpp bnyak juga tercalon finalis...
tapi satu ja yang menang

kategori individu
wale - sumbangsih
whyda - sumbangsih
fizi - olahragawan
mira - usahawan

semua hanya mampu sampai ke top 5 ja...
mungkin bukan rezeki kami malam tue...




apapon... aq puas hati dengan pencapaian kami
segala penat lelah semasa program
akhirnya terubat jua...




lastly... jam 11.45 malam kami sampai ke DPP
sempat lagi bergambar reramai

apa yang diharapkan
semua kepimpinan baru JKPS BR mampu wat y terbaik
naikkan lagi nama dpp dengan program2 yang gempak

semakin dekat aq nak tinggalkan uum
semakin bnyak pula kenangan manis aq kat sini...


wassalam
adiosss... amiosss...

Wednesday, May 21, 2014

Ayah

assalamualaikum


ok...
hari nie aq teruja kerana selesai satu bebanan
lama dah dok pendam sorang2
bila hari2 nengok kekawan update status
masing2 dah dapat tempat praktikal

aq nie dok pening x dapat apa2 feedback lagi
then hari nie sah aq dpat tempat
dekat umah aq jaa

mulanya mmg aq nak ayah masuk campoq
sebabnya ayah aq pon pegang bebudak praktikal 
bawah jabatan mekanikal
tapi belagak nak usaha sendiri dlu

n lastly baru aq tau
kelulusan tu dipercepatkan sebab ada bantuan dalaman
hahahahhahaaa

guess what???
ayah aq dah naik pejabat pentadbiran slowtalk dgn boss dia
kehkehkeh

buktinya tadi ayah mesej aq




aq baru plan nak tunggu hujung bulan nie
then klu x comfirm lagi baru nak ayah tolong
sekali ayah dah awal2 tau firasat hati aq
hahahhahaaaa

thanks god
segalanya selesai
now aq leh proceed dgn final exam
moga segalanya dipermudahkan


wassalam
adiosss... amiosss...

Aku Kembali

assalamualaikum


salam takziah
hari rabu kecoh dengan cuti peristiwa
bukan kecoh nak ambek tau sapa yang mangkat
tapi kecoh ashik bertanya kelas cancel ker tak???
hahahhahaaa
itulah realiti kehidupan student universiti
dlm kepala otak ingat cuti je memanjang

apa pon... dlam ketekunan menanti kelas dibatalkan tadi
aq terima satu panggilan dari orang y aq nanti2kan
perrhhh....
katanya permohonan aq diluluskan
heeheheheee

dah masuk 3 bulan aq menunggu
segalanya kini terungkap
aq bakal menghabiskan semester terakhir
di Kilang Gula Padang Terap SB




maka bermula pertengahan bulan julai
hingga akhir bulan disember
aq akan bertapa disini
mencari secebis ilmu buat bekalan kerja nanti

kenapa GPTSB???

first thing 
sebab aq dah penah rasa hidup di audit firm
aq dah penah tengok akaun2 company orang
aq dah penah audit company orang
so kali nie aq nak buat akaun dlam syarikat pulak
kerja masih sama
tapi bezanya kali nie just fokus satu akaun saja
xpayah pening2 nak tengok akaun bnyak2 company

second
aq nak jimatkan kos
almaklumlaa... sebelah rumah jer
senang sikit... nanti dah keja ada pendapatan tetap
ok la nak menetap kat pekan or bandar sekali pon
now fikir cari pengalaman dlu
kerja... rezeki tu dimana2...

ketiganya sebab...
sebab aq penah bekerja kat sini dlu
hahahhahaaaa
so dah kenal ramai orang dalam
harap2 x la boring sngat nanti




nie sijil penghargaan aq kerja dlu
walaupon 3 bulan bnyak aq blajar kat sini
kebnyakkannya pasal keluar masuk stock n finish good
hari2 keja aq timbang
segala barang yang dibawa masuk dlam kilang aq timbang
bukannya timbang gula ja...




yang nie pulak kad keja aq
haahhaaaaaaa
muka pra matang
baru lepas SPM la katakan

apa pon aq dah terlepas satu beban
hampir2 aq putus asa
rasa mcm nak apply ja kat tempat praktikal lama dlu
dan terbukti kesabaran aq ada hikmahnya
heheheheeee....

wassalam
adiosss... amiosss...

Monday, May 19, 2014

Belajar Mengarang Surat Rasmi

assalamualaikum


hari nie nak bagi contoh cara nak mengarang surat rasmi
kalau follow contoh nie comfirm dpt A+
moh leh kita kaji...
hahahhaaa

sumber [KakiNovel]

~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CONTOH 1


Rohana Jalil
No 39, Jalan Dedap 9,
Saujana Utama 2,
Sg. Buloh.

Puan,

PERKARA : PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Perkara di atas adalah di rujuk.

2. Sebab utama permohonan ini di lakukan adalah kerana saya ingin melengkapkan kuota yang telah di peruntukkan bagi saya. Buat masa ini kuota yang telah di isi cuma satu, memandangkan masih ada 3 kekosongan, eloklah jika dapat di penuhi secepat mungkin. Pihak yang akan mengisi satu kekosongan ini buat masa ini ialah Cik Hana Fazura binti Ramli yang merupakan setiausaha saya di pejabat. Memandangkan komitmen yang beliau tunjukkan di pejabat amat baik, eloklah jika kita masukkan dia bersama kita di dalam organisasi keluarga kita. Kekosongan yang selebihnya akan di isi di masa akan datang. 

3. Untuk makluman pihak puan, yang sebenarnya masalah ini telah lama saya fikirkan tetapi memandangkan poket saya yang selalu nipis, terpaksalah saya tangguhkan dulu permohonan ini di samping kurangnye rasa keyakinan untuk mengemukakan permohonan ini. Kini, setelah saya dapat mengeluarkan kesemua duit pelaburan ASB saya, saya merasakan kembalinya semangat saya yang telah hilang selama ini. 

4. Permohonan ini amat setimpal kerana dengan kedudukan sekarang ia menguntungkan kedua belah pihak dan juga pihak ketiga. Selama ini hidup kita bahagia sebab jika tidak, manakan mungkin puan dapat menjadi seperti sekarang. Semua yang puan miliki sudah bertambah besar. Kereta besar, rumah besar, rantai besar dan pakaian besar. Jika dulu potongan puan seperti gitar, kini sudah bertukar menjadi drum. Oleh itu, sudilah kiranya dapat kita kongsi bersama insan lain kebahagiaan kita ini. 

5. Pihak puan juga dapat menikmati faedah dari kelulusan permohonan ini kerana puan akan tetap menikmati apa yang telah puan miliki sekarang dengan waktu bekerja lebih singkat dan sistem syif akan di perkenalkan iaitu 1 hari kerja dan 1 hari cuti rehat. Waktu bekerja yang selebihnya akan ditampung oleh pihak ketiga. Kebaikan yang puan akan nikmati ialah waktu rehat yang bebas kerana dalam waktu puan bercuti, saya selaku Penyelia tidak akan memantau aktiviti yang puan lakukan. Pada waktu itu saya cuma akan fokus kepada hasil kerja pihak ketiga. Menguntungkan bukan? 

6. Segala kerjasama dari pihak puan saya dahulukan dengan ribuan terima kasih. Saya amat berharap pihak puan dapat meluluskan permohonan saya ini kerana adalah lebih baik jika kita dapat berkongsi kebahagiaan kita ini bersama insan lain. Saya harap permohonan saya ini di balas dengan senyuman penuh keikhlasan dari pihak puan dan tandatangan puan di atas kertas yang saya lampirkan bukannya balingan periuk nasi, pinggan-mangkuk, ketukan senduk dan perkara-perkara yang menyukarkan pihak puan untuk melakukannya. 

7. Saya harap puan sudi meluluskan permohonan ini. Hadirkanlah senyumanmu sebagaimana ketika kita menyambut orang baru bayi kita kedalam keluarga kita 10 tahun lepas. Situasinya lebih kurang sama dengan masa kini. Kita akan menerima orang baru juga cuma bezanya ialah jika 10 tahun yang lepas kita perlu menjaga dan membelainya dengan manja bersama tetapi kali ini, setiap urusan penjagaan dan belaian manja akan di laksanakan oleh saya sepenuhnya. 

8. Akhir kata, saya harap permohonan saya ini dapat dibalas secepat mungkin. Semoga kita bersama-bersama dengan ketiga akan dapat melaksanakan program ini dengan jayanya.

Sekian, Terima Kasih.

"BERKORBAN DAN BERKONGSI KEBAHAGIAAN LAMBANG RUMAHTANGGA BAHAGIA"

Yang Ikhlas Memohon,

Suamimu


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
CONTOH 2


Razaki Hamid
No 39, Jalan Dedap 9,
Saujana Utama 2,
Sg. Buloh.

Tuan,

PERKARA : PENOLAKKAN PERMOHONAN UNTUK BERPOLIGAMI

Surat daripada pihak tuan adalah dirujuk. Dukacita dimaklumkan, saya menolak permohonan berkenaan dengan hujah-hujah berikut.

2. Untuk makluman pihak tuan, ini bukan kuota bumiputera yang wajib kena penuh. Tambahan kuota ini pastinya menyusahkan pihak tuan di kemudian hari.

3. Pihak saya juga berminat untuk mengenali perempuan tak sedar diri tu, macam dah tak ada lelaki lain dalam dunia ni. Saya juga bersedia untuk 'mencili-cilikan' perempuan itu dengan pihak tuan sekali pada bila2 masa.

4. Pihak tuan selalu kata tiada duit nak beli itu ini. Tapi nak kahwin punya fasal semua duit simpanan pihak tuan sanggup habiskan. Dulu kata duit ASB tu untuk masa depan, rupanya untuk bini masa depan. 

5. Pihak tuan cakap kata untung dua-dua pihak? Cantik muka tuan...ingat niaga barang ke! Sebenarnya pihak tuanlah yang mengaut keuntungan 100% hasil penambahan kuota itu, sedangkan saya tidak mendapat apa2. Oleh itu, saya tidak dapat menerima permohonan yang menguntungkan sebelah pihak ini.

6. Pihak tuan juga sesedap mulut mengata saya tong drum, sedangkan tuan sendiri tu masa mandi kaki pun tak nampak, jalan baru lima langkah dah penat, badan pun dah macam kungfu panda! Itu pun ada hati nak kahwin lagi konon. 

7. Kongsi? Tuan ingat ni kereta ke? Sedangkan tidak berkongsi pun tuan jarang2 'memberi nafkah', inikan pula berkongsi.

8. Kerja syif? Saya ingin menegaskan ini bukan kerja kilang. Tambahan pula dengan 'prestasi kerja' tuan yang kian merosot, saya yakin tuan tidak mampu menjalankan 'tanggungjawab' sebagai penyelia dengan berkesan. Saya selaku orang yang diselia oleh pihak tuan amat arif tentang 'prestasi' tuan yang tidak seberapa.

9. Cewah-cewah nak dibalas dengan senyuman penuh keikhlasan konon, kalau tuan berani balik la rumah, kita tengok sapa yang nak senyum sapa yang nak meraung.

Oleh itu, permohonan tuan ditolak dan untuk makluman tuan, pihak saya sudah menyediakan segala peralatan untuk 'peperangan', itu pun kalau tuan berani untuk pulang ke rumah.

Terima kasih,

"SEDIA 'BERPERANG' DEMI RUMAHTANGGA"

Yang ikhlas Menjawab,

Rohana Jalil


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


hahahaha... 
buat adik2 yang nak ambek SPM tu
semoga contoh karangan ini memberi manfaat
dalam membantu korang dapat A+ nanti erk


wassalam
adiosss... amiosss...

Sunday, May 18, 2014

Deep... Think & Digest

assalaumalaikum


dua tiga hari lepas aq jumpa tweet nie kat twitter
mesej yang cuba disampaikan nampak simple
tapi makan dalam




dan sememangnya satu fenomena hari nie
keluar ja jejalan dimana2 
pasti ada manusia2 yang miskin pakaiannya
duit bulan2 simpan buat menabung
nak pakai baju selongkar almari baju adik

"biarlah berbaju ketat, asalkan memakai tudung"
samalah seperti
"biarlah jamban takda dinding, asalkan berbumbung"

korang snggup melabur dlam jamban yang xda dinding
tambah pula jamban tu kat public area
pasti bestkan korang melabur saham

maka jadilah seperti
"Berpakaian tetapi TERLANJANG"


wassalam
adiosss... amiosss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers