Thursday, October 10, 2013

Friday, May 31, 2013

Feb - Mac - Apr - Mei

-assalamualaikum-


haloooooooooo.. ketemu lagi...
pagi nie aq berkeras juga melepaskan gian tangan aq 
yang dah lama nak menaip nie... hehehehee...
pagi nie aq nak upload sedikit coretan peristiwa sepanjang 4 bulan nie...
wahhh... comfirm korang lena baca entry nie... hahahhaaa

diawal sem yakni awal februari... 
aq dah dipanggil balik ke UUM terchenta untuk satu kursus
SLC "STUDENT LEADERSHIP CAMP"
pada 2-14 FEBRUARI 2013

sebanyak 4 siri dijalankan sepanjang 2 minggu tersebut
Siri 1 & 2 dijalankan di UUM
Siri 3 di Kem Bina Negara Ulu Kenas, Perak
Siri 4 di Hydro Hotel & Paradise Hotel, Penang


kem ni diwajibkan kepada semua ahli kelab dan persatuan serta JKPS
yang memegang jawatan MT dan EXCO
so nak x nak semua kena join...
but program yang disusun sngat enjoy :)


bersama jurulatih di camp Ulu Kenas n pegawai dari Biro Tata Negara


bergambar beramai2 bersama team JKPS 2013
"JAWATANKUASA KEPIMPINAN & PEMBANGUNAN SISWA" 
semuanya sempoi2... bnyak kenangan disini...


anak2 sintok masuk hotel... cenggini la jadinya... hahahhaa
baru sampai penang dari perak... letih pon x abis lagi
bergambar punya pasal semua nampak happy...


ni sebelum masuk ke bilik interview & presentation almanak sepanjang 2013
sempat lagi berposing bersama Puan Pengetua :)
sporting sngat geng2 nie...


selesai SLC kini aq sah menggalas tugas sebagai 
EXCO BIRO INFORMASI & PENERBITAN "BIP"
JKPS DPP BANK RAKYAT UUM

dan program pertama selepas perlantikan adalah 
menjalankan ROADSHOW kepada penghuni DPP Bank Rakyat
ROADSHOW FEBRUARY 2013
23 & 24 FEBRUARY 2013
biro aq diamanahkan untuk menjalankan program pertama bagi sem nie...


barisan JKPS bersama Pengetua & Penolong2 Pengetua didalam majlis roadshow...


wajah exco BIP yang sngat poyosss... hahahhaaa


our committee members... like a big families :)
boss yang sporting...


sem ni juga aq terlibat dengan kegiatan luar kuliah "KLK"
perancangan awal kami akan ber water rafting...
tapi perancangan berubah last minit 
then kami diarahkan mendaki Gunung Jerai
wooooooooooooooow!!!
aq mendaki tanpa persediaan fizikal & mental... hahhaha

SURVIVAL GUNUNG JERAI
UNIT KEMAHIRAN HIDUP
SUB UNIT KEMBARA 3A
18 - 20 APRIL 2013


team kami... semua muka xcited nak mendaki...
bergambar dengan jurulatih...


 dipertengahan gunung... terasa azab mendaki tu...
bukan senang mendaki dgn bebanan 10 - 15 KG kat blakang...
aq kejang kaki lepas perhentian ke tiga...
sangat perik wey... jatuh mcm buah nangka masak daaaaaaa...

apa pon thanks kat kawan2 yang bersusah payah tolong aq...
sngat2 hargai jasa korang semua...


muka puaaaaaaaaaaaaaaaaaaaaas...
sampai juga di puncak Gunung Jerai 
selepas 6 jam pendakian dari Kem Titi Hayun
berehat seketika di persekitaran Regency Hotel
sebelum meneruskan perjalanan hampir sejam ke camp site


bergambar kenangan bersama kawan2 di puncak...


walaupon letih n kaki yang kekejangan...
persiapan harus diteruskan...
prepare untuk BBQ pulak sebelah malam...

  
then slpas BBQ ada xtvt ringkas tapi enjoy :)
semua pakat kena calit dgn colgate... sejuk siottt...
esoknya kami bergerak turun gunung ikut laluan kaki gunung jerai...
4 jam berjalan baru sampai bawah... fuuuuuuh!!!
terbaekkk... terpuasss... nak lagiiiiiiiiiiiiiiiii :)


ok.... lepas mendaki aq kena proceed dgn program under JKPS pulak...
26 APRIl 2013 
berlangsung PES TOURNAMENT III

then 10 MEI 2013 
FORUM - RANGKAIAN SOSIAL & MAHASISWA

tanpa pengalaman...
aq mencuba untuk menjadi Moderator dalam forum aq sendiri
ketaq ni jngan kata laa...
first time lak tu... apapon semua berjaya dilaksanakan...
dapat perkongsian ilmu yang berguna dari panel jemputan... :)


aq olah sampai panel tak tau apa yang aq tanya... hahahhaaa
lawak siott!!! malu pon ada time tu.. hahahhaa

n the last program aq untuk sem ni
program LANGKAH SETERUSNYA
dijalankan pada 11 MEI 2013
peserta program ni adik2 summer camp TEENS FUN CAMP
dari SMK JABI, SMK BUKIT PAYUNG, SMK POKOK SENA
then aq jemput penceramah dari POLIMAS & ILP JITRA


20 MEI 2013 aq sekali lagi join program under JKPS
program yang simple tapi menghiburkan
"BACK TO SCHOOL DINNER"


logo DPP dah bertukar kepada logo sekolah... pon boleh!!! hahahaha


specialnya malam tu semua peserta harus peruniform sekolah...
dan aq bertuah kerna baju semasa menggalas tugas ketua pengawas dulu masih tersimpan rapi
walaupon dah macam jubah bila aq pakai... hahhahaha


semua enjoy sakan malam tu...
semua tema ala2 sekolah.. makanan ala2 kantin sekolah...


gambar gambar dan gambar serta gambar... hahahhaa


dan tak kurang... tugas aq... PA SYSTEM...
my hobby... best control benda nih.. hehehhee...


bergambar kenangan bersama semua AJK perlaksana 
selepas selesai kemas dewan kira2 jam 1 pagi :)


last rasanya buat bulan MEI nie...
dijemput untuk memenuhi ruang2 kosong di majlis
"ANUGERAH KERANA JASA 2012"
27 MEI 2013 DI DMAS UUM


 kad jemputan...


mantan exco & timb exco Biro Sukan & Rekreasi 2012
berjaya merangkul tempat ke-3 untuk
SUKUUM "SUKAN UUM 2012"


malam tu juga kami dihiburkan dengan artis jemputan Aizat Amdan
4 lagu didendangkan Aizat malam tu...
(Terukir di Bintang, Pergi & Sungai Lui)
satu lagu baru tu aq xsure apa namanya :)


bergambar bersama mantan Presiden JKPS DPP Bank Rakyat 2012


last sebelum berangkat balik...
bergambar lagi...
pantang jumpa belon ada saja muka diorang nie.. hehhehee...


ok lah.. itulah serba sedikit coretan sepanjang 4 bulan nie...
terlepas sudah rindu aq nak menaip nie.. hehehhee...
lepas ni nak concentrate kat final exam pulak...
moga2 aq diberi kekuatan untuk hadapinya... amin...

k see u all's later...
wassalam
adiosss... amiosss

Thursday, May 30, 2013

Long Time

Assalamualaikum...

hai guys... long time..
siyes rasa sngat rindu nak aktif macam dulu...
berbulan2 aq tinggalkan blog aq nie...
sepanjang 3,4 bulan ni sngat bnyak aktiviti sampai tak terupdate disini...
aq harap lepas ni aq mampu luangkan masa untu berblogging kembali...

soo how yours???
pejam celik pejam celik aq dah dipenghujung sem 4
esok lusa dah start final exam...
ouchhhhh!!!... kejap masa berlalu...

jadual exam sem nie yang ohsem!!!


4 jun:
Financial Accounting and Reporting IV

5 jun:
Advance Management Accounting 
System Analysis and Design

10 jun:
Business and Professional Communication 

23 jun:
Auditing and Assurance II


aku harap segalanya dipermudahkan untuk sem nie...
perlukan kekuatan untuk menempuh hari2 mendatang...
soo guys... pray for me :)

last for this time... 
meh tengok PESAN CIKGU
khas buat korang2 yang bakal ambek exam... hehehehe


wassalam...
adiosss... amiosss

Tuesday, February 19, 2013

Menyelusuri Jalan Harapan

 -assalamualaikum-

hai semua... lama sudah x kunjung kemari melawat blog kesayangan
hari ni teringin sangat nak mengupdate secebis kenangan diawal 2013
seperti yang dikatakan sebelum ni..
aq bakal mengikuti program bakti siswa semasa permulaan cuti sem

diberi mandat untuk memikul tanggungjawab sbg bendahari
dah mmg hobi aq maen kira2 duit ni...
dilihat pada tentatifnya pula buatkan aq rasa gentar
setiap singgahan kami memerlukan satu kemahiran yang terperinci
dan takut tak dapat melaksanakannya...

ok... perjalanan kami bermula seawal pagi 20 Januari 2013
kami berkumpul di hadapan pejabat DPP Bank Rakyat
penginapan kami di UUM...
bersama sahabat2 kami mengeluarkan semua barang2 tajaan n xtvt 
untuk dimuatkan kedalam bas yang akan mengiringi kmi selama 4 hari


inilah gambaran pertama kami sebelum berangkat melaksanakan misi kami
semuanya berwajah ceria... tak sabar nak menempuh cabaran
destinasi pertama bakal kami singgahi adalah rumah seri kenangan, bedong, sungai petani..
tempat ini adalah rumah kebajikan yang menempatkan warga2 emas

sangat terharu melihat kehidupan mereka disana
ada yang boleh berdikari dan tak kurang juga yang perlukan penjagaan rapi
sepanjang kami disana, kami dilarang mengambil gambar
untuk mengelakkan aib dan cakap2 negatif orang2 luar yang x paham dgn situasi sebenar
 kami diberi kebebasan untuk beramah mesra dgn warga emas disana
mereka terbuka menerima kunjungan kami...
luahan hati mereka buatkan sebilangan kami menitiskan air mata...

sungguh aq tak sanggup nak dengaq semua luahan hati mereka... aq tak kuat
aq berlalu pergi tinggalkan akak2 senior yang kuat semangat...


hampir 3 jam meluangkan masa disitu...
kami bergambar kenagan di sekitar pejabat n tempat2 yang dibenarkan...


petangnya pulak... kami teruskan perjalanan menuju destinasi seterusnya
kami singgah di seberang prai untuk bersama dengan aktivis UNGGAS
dimana kami diberikan taklimat ringkas sebelum menjalankan xtvt pada malamnya
disini kami dapat penerangan yang jelas berkaitan "GELADANGAN"


sebelum berangkat kami sempat bergambar bagi mempromosikan GEMAR MALAYSIA
"Gerakan Menutup Aurat Antarabangsa Malaysia"
gerakan ini dilancarkan secara besar2an pada 14 Feb 2013
selesai disitu.. kami teruskan perjalanan ke kediaman sementara kami, USM Pulau Pinang...

malamnya kami bergerak menuju kawasan yang menjadi sasaran
kami berpecah kepada 5 kumpulan kecil dan diturunkan di setiap hot spot
tujuan kami adalah untuk berkongsi sedikit makanan dan pakaian buat insan2 geladangan
kami juga diminta untuk menemuramah insan2 yang kurang bernasib baik ini...

group aq diturunkan berhampiran komtar... 
sepanjang perjalanan kami... kami sempat bersemuka dengan hampir 15 orang geladangan
kami sempat berbual2 dan bertanyakan kisah kehidupan mereka
antara y sempat kami jumpa kebnyakkannya berbangsa cina, mamak dan tak kurang melayu dan india

sebilangan yang ditemui mempunyai pekerjaan tetap tetapi tidak mampu untuk memiliki rumah sendiri, ada juga yang tidak bekerja malah ditinggalkan keluarga, faktor kos sara hidup yang tinggi menyukarkan kehidupan mereka...
yang lainnya pula sanggup bergeladangan di tepi jalan kerana masih mampu bekerja dan tidak memerlukan bantuan, baginya terdapat lagi ramai orang2 yang sngat memerlukan rumah perlindungan itu daripadnya, setiap tutur katanya penuh isi, dan kami sbg mahasiswa sendiri belum tentu dapat berbicara seperti itu...
kami juga berjumpa dengan bekas pesara polis... masih kuat bekerja n bekerluarga... tpi sikap x boleh duduk diam menyebabkan dia bekerja sbg penarik beca dan tidur dimana dahaja tempat persinggahan diwaktu malam...


jam menunjukkan tepat 1 pagi... kami semua berkumpul...
berdikusi saling bertukar2 pengalaman... ada yang dikejar... ada yang terjumpa kanak2 terbiar
dan pelbagai lagi kisah menyayat hati kami di Pulau Pinang...
perkongsian ilmu yang tidak aq jangkakan...
kami bergambar bersama aktivis UNGGAS buat kali terakhir sebelum beredar merehatkan diri...

pagi 21 Januari 2013
seawal jam 8 pagi kami check out dari USM
pergerakan kami menuju ke negeri Perak Darul Ridzuan
destinasi kami adalah Rumah Kebajikan Kanak2 Cacat Negeri Perak

disini kami menjalankan xtvt gotong royong...
membersihkan sekitar kawasan rumah kebajikan sambil melayan telatah warga kelainan upaya
diwaktu tengah hari... kami turun sama memberikan makanan kepada meraka
kelihatan mereka mesra menerima layanan kami...


selesai makan... kami kumpulkan meraka dalam dewan...
kami sama2 berusaha untuk memberikan sedikit hiburan buat mereka
seronok... sangat seronok...
x dapat aq gambarkan keseronokan yang aq rasai...
tak kurang juga... mereka juga turut sama menyanyikan kami 2,3 lagu...
semuanya sedih dalam kegembiraan...


kami bergambar bersama warga rumah kebajikan...
semuanya riang ria gembira dengan kehadiran kami...


bergambar lagi sebelum naik bas menuju ke destinasi seterusnya...
selesai makan tengah hari di warung... kami bersiap untuk xtvt seterusnya
pengarah program telah memilih untuk melawan ke Rumah Anak2 Yatim Nurul Huda
kami berxplorace disini...

setibanya kami di rumah anak2 yatim...
kami membahagikan mereka kepada 5 kumpulan yang digabungkan dengan beberapa orang faci
faci selebihnya akan mengendalikan check point untuk xplorace
mulanya kami lihat adik2 kecik ni malu2...
tapi dengan keakraban akak dan abg faci... mereka dah boleh menyesuaikan diri...

xtvt kami sehingga petang... kumpulan yang terabek diberikan hamper...
turut disampaikan bantuan yang kami perolehi dari tajaan 
dan kutipan derma daripada pelajar DPP Bank Rakyat sendiri...


macam2 ragam sepanjang berxtvt disini...
semua happy melayan telatah adik2...


kami bergambar kenangan dengan warga Rumah Anak2 Yatim Nurul Huda


peserta baksis yang gila2... sangat menghiburkan...
petangnya kami terus ke kediaman sementara kami yang kedua
kami bermalam di KEMAS Sungai Siput...
malamnya kami beramai2 keluar merehatkan minda sebelum xtvt keesokkannya...


malamnya kami keluar dinner di Dataran Bandaraya Ipoh...
sangat ramai orang malam tu... meriah sangat...
selesai makan kami berjalan ke Gerbang Malam yang tak jauh dari situ
melihat keindahan Bandaraya Ipoh di waktu malam..
sangat begemerlapan diterangi lampu2
indah...


misi hari ketiga... 22 Januari 2013
diawal pagi kami bertolak ke sebuah sekolah...
kami menuju ke Sekolah Pendidikan Khas, Perak
dimana sekolah ini menempatkan adik2 yang tak dapat mendengar dan bercakap

sedikit kerisauan yang aq rasakan untuk berkomunikasi dgn adik2 ini...
tetapi berkat usaha gigih semua faci dan guru2 disitu... 
kami berjaya melaksanakan xtvt yang dirancang
tak kurang kami turut belajar bahasa isyarat dari adik2 disitu...

kemesraan terjalin antara kami...
setiap xtvt menghiburkan mereka...
pihak sekolah memuji pengarah program untuk xtvt ini...


xtvt yang mudah untuk dilakukan dan membentuk semangat kerja berpasukan
nilai2 murni yang diterapkan diharap dapat menjadi ikutan :)


adik2 yang begitu rapat dengan abang2 faci...
bergambar dengan warga guru disini...
keberangkatan kami untuk pulang dngan perasaan yang sebak...
riuh satu bas dengan tangisan akak2 faci...
dan lelaki dngan egonya yang x mahu dikalahkan...
apapon pengalaman ini sangat terindah untuk dikenangkan...


petangnya kami mendekati warga kampung...
menerapkan nilai2 tradisi rakyat malaysia... bergotong royong...
kami bsama2 orang2 kampung membersihkan kawasan sekitar dewan orang ramai dan masjid
selesai bergotong royong kami sempat singgah untuk menikmati air terjun yang sangat best


disini... aq sedikit terleka sehinggakan aq tak ingat dimana aq letakkan spek mata aq...
puas mencari kehulu kehilir...
aq rasakan spek aq dah hanyut dibawa air terjun... bukan rezeki aq kali ni...
puas mandi kami bersiap untuk berangkat pulang...


dalam perjalanan kami singgah membeli perkakasan untuk berBBQ dimalamnya...
semua peserta bersama2 bertungkus lumus memasak makanan yang dibeli...
sangat puas... berpesta makanan kami malam tu...
sambil dihidang alunan muzik yang memecah keheningan malam kami...


makan beramai2 mmg sedap... 
yang paling seronok saat menanti makanan siap dipanggang...
panas bara api sudah x dihiraukan... 
masing2 menanti untuk mengisi perut yang kosong...

malam kami diakhiri dengan postmorterm ringkas...
dan hari terakhir kami 23 Januari 2013
lawatan ke Hospital Bahagia Ulu Kinta

kami diberi pendedahan dan taklimat ringkas berkenaan pesakit jiwa dan mental
pelbagai soalan diajukan dan kami mendapat jawapan yang sewajarnya...
perkongsian ilmu yang belum tentu dapat dimana2...
belum tentu kita peroleh yang asli selagi tidak mendengar dari pakar


kami menaiki bas mengelilingi hospital bahagia seluan lebih kurang 400 hektar...
kami dibawa ke ward yang menempatkan pesakit mental...
kebanyakkan berlatarbelakangkan kes membunuh...
tetapi apa yang kami lihat sngat diluar jangkaan...
semuanya boleh dikatakan seperti orang2 yang sudah normal

mereka diberikan rumah dan pekerjaan
mereka hidup berdikari... mereka tidak dapat keluar kerana belum dapat diterima keluarga


kami bergambar bersama di luar wad forensik 23


gambar terakhir sebelum kami berangkat pulang ke UUM
perjalanan 4 hari 3 malam yang sangat2 menerujakan..
kami pulang dengan pengalaman yang tak dapat kami beli dimana2...
suka duka kami tempuhi semata2 ingin program ini berjalan lancar...

bagi aq tak rugi aq menyertai program ni...
banyak perkara yang aq belajar...
banyak manfaat yang aq dapat... 
keindahan dan kepuasan yang tak dapat aq gambarkan dengan kata kata

BAKTI SISWA PERDANA 2013
"MENYELUSURI JALAN HARAPAN"
| BERILMU | BERBUDI | BERBAKTI |

wassalam
adiosss... amiosss...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers