Wednesday, February 19, 2014

International Mobility - UUM 2014

~ assalamualaikum ~

kebosanan malam menggamit aq untuk singgah mencoret sesuatu diruangan blog ni... dan seperti biasa pernah aq buat dulu kala... aq nak mencoretkan secebis kenangan yang tercipta diawal tahun 2014 ni... dan sememangnya aq dah lama mengidam untuk jejakkan kaki ke negara orang... alhamdullillah... UUM dah berjaya menjadikan impian aq satu realiti...

berkat usaha gigih mantan presiden dewan penginapan pelajar (dpp) bank rakyat... yang juga merupakan rakan seperjuangan aq disini... kami berjaya sampai kesana... tak lupa barisan MT dan exco yang gigih berusaha untuk menjadikan program ini realiti... dan aku... seperti biasa, menggalas tugas sebagai ajk logistik... 

program kali nie dijalankan disekitar Sabah & Brunei... bermula dari 19 sehingga 22 Januari 2014... jom kita berceloteh pasal gambar2 dibawah... serba sedikit yang dapat dikongsikan bersama... suka duka kami...

antara artis2 yang membintangi program nie
KAK LIN | KAK NURUL | WALEE | SUE | FIZI | PIQA | MIRA | AZIZ | JUEY | KAK NINA | EEMIE | YANA | TICA | MIA | NANA | ERRY | NIK | LISA | SYAWAL | MEGAT | IKHSAN | LOON | DIN | IRWAN | NAD | HAFIZ | IKKI


gambar nie disnap pada pagi 19 jan... masa nie kak lin, yang juga pengiring kami disana baru saja passingkan baju sponser untuk program nie kat aq... then bila dah dpat masing2 pakat test... konon2 nak upload fb bagi geng2 lain jeles... hahahahaa... ada saja mantan press...

petangnya... lepas asar kitaorang kumpul untuk bertolak ke LCCT... apa yang best syarikat bas unic sediakan kami dgn bas baru bau kedai... masa borak2 dgn abg driver yang sporting tu... dia ckap bas buatan airbus tu baru ja sampai 2 bulan... mmg perjalanan kami lancar ja malam tu...

kami sampai LCCT pon awal time tu... so pakat2 rehatkan diri sementara nak tunggu flight jam 7 pagi... 4,5 jam juga menunggu kat kfc tu... time nie aq tetiba sakit kepala... then pegi la beli air miniral sebotol... style belagak tak tnya harga... kena sebijik... sebotol air 500ml 5 hengget... sakit kepala punya pasal aq x ckap bnyak... then jadi la bahan kutukan yang dasyat pagi tu... hampeh punya member...

kami pilih air asia untuk pegi sabah... sebabnya everyone can fly... klu pilih MAS takot nanti aq xboleh nak fly... almaklumlaaa... terlebih muatan... kehkehkeh... syukur team kami selamat sepanjang perjalanan...
sampai sana... destinasi pertama kami adalah UMS... lawatan sekitar UMS... tengok2 suasana universiti orang lain... ni ashik tngok UUM ye dak...

apapon bagi aq UUM still the best sebab kedudukannya yang teratur (walaupon aq masih sesat di akhir sem cari bilik kuliah x jumpa2... kekekekekeke) disini kami dibawa ke muzium marin UMS... macam2 spesis ikan n haiwan laut ada disini...


dah tengok2 n dapat penerangan dari pegawai koporat UMS... kami sempat bergambar... rugi x bergambar... bukan selalu dpat bergambar dgn awek cun... wakakakkaaa... then pegawai tu bawa kami pusing UMS tengok bangunan sekitar...


habis cerita di UMS... petangnya lepas jejalan sekitar situ... kami bergerak ke Sarawak pulak... tujuan utama nak masuk Brunei... kami sampai di Lawas pon dah malam... so lepas makan pusing2 cari motel murah... buat rehatkan badan sblm masuk brunei...

lepas subuh kami gerak ke brunei... agen yang di upah dah siap menunggu kami di pintu sempadan Sarawak-Brunei... so kami tukar bas then terus ke tempat naik bot... naik bot laju untuk ke negara brunei yang satu lagi... best bot nie... laju gila... 


yang botak sibaju hijau tu la boss aq... my ex boss... heheheheee... kutuk blakang dia xtau... mantan press dpp aq bagi tahun 2013... yang tengah tu akak comey... kak lin yang bnyak bantu kami uruskan program nie... boleh dikatakan orang penting juga laaa... then ada sorang lagi pengiring kami... kak nurul... dia dah masuk bot kalau x silap time nie...


di brunei kami singgah di satu masjid yang besar dekat area jeti tempat kami naik... Masjid Omar 'Ali Saifuddien... then kami teruskan lagi pergi tempat exchange money... tukar duit malaysia... rate dia time nie lebih kurang $2.43 bagi RM1 malaysia... boleh tahan laaa... aq just kirim kawan aq tukar RM10 ja... khas buat mengisi perut di brunei.. hehehehee... tu pon berbaki 4 dolar masa balik...


  bergambar di tepi laut sementara tunggu kawan2 yang lain pegi tukar duit... sederhana ja negara diorang... xda kereta laju2 mcm negara kita... paling best diorang bagi laluan kalau kita nak melintas jalan... xpayah nak angkat tngan suruh berhenti... itulah adab yang diorang tunjukan... sngat bagus... then kat sini pon amalkan tulisan jawi macam kat kelantan... semua tempat... dimana2 saja boleh tengok tulisan jawi... terbaekkk...


lepas tu kami gerak ke muzium apa tah namanya... yang pasti dlm nie penuh dengan gambar n peralatan yang digunakan oleh kesultanan brunie... percuma ja masuk sini even kami di datang dari luar negara... lagi satu contoh yang terbaek... heheheee...

di kawasan foyer depan saja kami dibenarkan bergambar... bahagian dalam just boleh snap dgn mata sendiri jer... hahahaa... dan bila masuk dlam nie kita kena tanggalkan kasut... sangat bersih.. :)


seterusnya kami menuju ke UBD... Universiti Brunei Darulsalam... disini kami dibawa jalan sekitar UBD oleh barisan MPP... sangat mesra... bnyak benda yang ditunjukkan kepada kami... dan sempat juga promote aq untuk sambung buat master disitu.. katanya yuran pengajian free... ditanggung sepenuhnya oleh kerajaan... waw... siap dpat elaun makan lagi... hahahhaaa...


kami bergambar kenangan didepan perpustakaan UBD... besar juga laa.. lebih kurang mcm library UUM juga... lagipon student kat situ x ramai... then persaingan nak masuk sangat2 sengit... hanya yang terpilih sahaja boleh masuk universiti... n then bila keluar terus dapat kerja... menarik... dan pasti outcome universiti nie hebat2 semuanya...

petang tu juga kami bertolak balik ke sabah... masa nie kami ashik main naik turun bas untuk cop passport... Brunei -> Sarawak -> Brunei -> Sarawak -> Sabah ... bayangkan... buku passport aq yang kosong tu pon penuh dengan cop... hahahahahaa... apa boleh buat... dah polisinya macam tu... demi keselamatan kita juga...

sampai Sabah pon dah lewat pagi... so kitarang tido dlam bas ja dekat area Kundasang tuu... lepas subuh kitaorang bergerak pergi jejalan tengok gunung kinabalu... tersangat cantik view dari sini... dengan suasana pagi yang sejuk... sangat best wa cakap luu... dapat sampai sini pon kira ok la... nak mendaki gunung tu x mampu lagi... dan mungkin xkan tercapai sampai bila2... :)


then kami ke ke jambatan gantung tamparuli... kat sini pon best... x sangka pulak member2 aq yang hebat2 dalam xtvt sukan semuanya gayat dengan tinggi... apa lagi... mulala aq nak wat keja jahat... aq goyang ja jambatan tu bila diorang laluuu... hehehehee... best tengok reaksi muka diorang...


lepas tamparuli kami gerak ke rumah terbalik... just 2,3 orang ja masuk... bayaran 10 hengget ja sekepala... kami just lepak2 area luar sementara tunggu kawan2 lain round2 dalam rumah terbalik tu... nest kami tuju ke destinasi seterusnya... kami singgah di pasar philipin ambek bot ke Sek Keb Pulau Gaya... lebih kurang 10 minit ja meredah sungai... eh eh... sungai ke laut tah... tak ingat... hahahhaaa...


kat sekolah nie kami wat xtvt ringkas dgn adik2 tahun 6... sporting semuanya... cikgu2 pon best... sempat kami jalankan beberapa xtvt bermotivasi bagi menaikkan semangat adik2 tu nak ambek UPSR... kat sini aq just jaga PA system ja then boss minta jadi MC untuk majlis penutup... beres saja bagi aq... aq buat apa yang termampu...

sebelum bertolak balik kami bergambar ceria dengan adik2 SKPG... sporting habissss...


petang tu kami naik bot lagi... 2 bot kami tempah untuk bawa kami pusing2 pulau sekitar... dapat harga murah juga laa... berbaloi untuk pusing2 pulau... then kami singgah di pulau manukan... boleh dikatakan pulau tercantik kat kawasan tu... kat sini kena bayar RM3 sorang... klu nak snorkeling lain pulak harganya... mandi2 laut sampai puas then bergambar... :)


ashik ambek gambar orang jer... aq pon nak bergambar juga... sorang2 jadi laa.. xda yang sudi bergambar sekali :p


then pagi tu jam 4 pagi first trip balik ke LCCT... aq punya flight jam 6 petang... so lepak dulu rumah sewa sampai petang... sampai LCCT jam 10 malam... naik van terus balik UUM...

pengalaman yang sangat2 best... kawan2 yang sempoi n sporting... tak sia2 aq join... aq sampai UUM berbakikan duit poket RM5... cukup untuk aq isi minyak motor balik kampung... habis jimat sepanjang 2,3 hari kat sana... berbekalkan RM120 ja... aq mampu pergi dan balik... hehehehee... mmg pokai beb time nie... biarlah pokai dipoket... jangan sesekali pokai senyuman... ko senyum ja semua benda beres doh... percayalaaa...

dan trip nie adalah program terakhir kami sebagai JKPS DPP Bank Rakyat... tahun 2014 nie kami semua dah bersara dari sebarang jawatan... kalau adapon hanya untuk membantu kawan2... niat hati nak enjoy dengan kawan2 sambil cuba untuk naikkan CGPA yang sangat sedeh bagi aq...

SOOOOO... sampai sini saja celoteh aq kali nie...

~ wassalam ~
adiosss

0 Ulasan Dari Hati:

Post a Comment

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers