Monday, March 12, 2012

Kena Tindih = Sleep Paralysis

-assalamualaikum-


malam nie aq nak share satu statement y dibuat oleh seorang budak "U"
tapi xsure la U mana...
aq terbaca petikan ni dalam "muka tak malu buku
ianya berkenaan dgn topik "KENA TINDIH"
korang biasa tak alami perkara nie
dalam hidup aq xpenah lagi la terjadi benda2 mcm nie
n aq harap xkan jadi kat aq... (huhuuu... aqpon takot gak!!!)


ok... apa yang aq nak kongsikan kan kat sini adalah
penerangan budak ni tentang "KENA TINDIH" dalam erti kata SAINS
aq sediri pon xsure pasal artikel nie
sebabnya aq bukanlah student pure sains
sains celop ja aq nie...
stakat nak hapal organ dalaman manusia y basic pon 
terkial-kial hahahhahahaaa...


nak tau apa kisahnya
meh baca kat bawah nie...





Orang ramai describe kena tindih seperti takleh gerakkan seluruh badan,hujung jari, terasa berat kat dada...nampak mender2 pelik2 (hantu, makhluk hitam dan sebagainyer) .... 


kalau aku tanya sini, mesti ramai jawab pernah kena....aku pun jujur pernah ade pengalaman kena 'tindih' ni masa skolah menengah dulu...aderla dalam 3-4 kali jugak....masa tu aku sedar...boleh bukak mata separuh...... aku tau aku sedar...tapi takleh gerak...kadang2 geram, sbb takleh gerak.....pastu 5 minit baru leh gerak... aku dulu pun takut...mmg ingat kena hempap dah...lps boleh gerak tu seram sejuk jer... tapi, setelah aku masuk U belajar pasal tubuh badan manusia....... baru la aku tau kebenaran dia.... ni aku nak citer sket pasal fenomena hempap/tindih atau nama medical nyer 'sleep paralysis' 


Sleep paralysis atau dimelayukan 'lumpuh waktu tidur'...adalah condition yang terdiri daripada of course la paralysis (lumpuh) yang temporary (sementara).. ... temporary paralysis ni selalu berlaku bila time2 nak tido (hypnagogic paralysis) atau baru2 bangun dari tido (hypnopompic paralysis)


ok, normal badan manusia bila tido, bila masuk stage tidur yang nyenyak atau REM (rapid eye movement.... .waktu nyenyak ni, bijik mata kiter gerak2) stage.....otak akan bagitau badan kita suruh rehat...so, badan kite kira macam switch off kejap....REM atonia (tader muscle tone)......


ok, otak kiter pun ader switch off button.....dipanggil reticular activating system RAS........bila otak dah switch off badan, dia pun auto switch off RAS ni...so tinggal automatic function (degupan jantung, bernafas etc.) jer yang on....kirenyer screensaver laaa or hibernate... so,, bila kita bangun, RAS switched on balik......kita sedar fully awake state....tapi kadang2, electrical signal tak diactivate kan oleh otak suh switch on balik badan kiter.... maka masa tu laa badan kita lumpuh seketika... before otak activate balik....mmg menakutkan tapi benar.... tapi paralysis tu tak semestinyer complete atau full...kadang2 partial atau sebahagian jer...tu ader yang boleh gerakkan ibu jari, tp badan lain lumpuh etc..... 


Satu lagi, sleep paralysis ni selalu jugak datang skali dengan hallucinations(halusinasi la) either dalam bentuk auditory (dengar bunyi pelik2), visual (nampak mender bukan2) atau tactile (deria sentuhan, terasa mender sentuh/hempap dll..)


Sebab2 atau mender2 yang boleh mentrigger sleep paralysis: 
1. tidor dalam posisi terlentang terlalu lama 
2. jadual tidur yang tak tentu arah (irregular sleep clock) 
3. sleep/rest deprivation (tak cukup tidor la ni...penat sgt) 
4. stress yang byk kat otak...masalah keluarga, kewangan bla2 
5. pertukaran gaya hidup secara tiba2 ( macam biasa dok rumah jer, tetiba esok gi panjat gunung, kayuh BASIKAL....heheh extreme sgt contoh aku ni) 
6. orang yang ader penyakit narcolepsy





cam na... dah baca semua...
sory la panjang sikit
korang paham ke tak???
hahhahahahaaaaa


bagi aq mungkin ada betolnya. mgkin ada sebaliknya
apa pon kita yang percaya dgn kewujudan makhluk2 halus nie
kekadang susah juga nak percaya benda2 sains nie kan
tapi nie la realiti zaman sekarang... 
kbnyakkan orang dah mula berfikir secara logik akal
manusia mula mencari sebab musabab yang boleh dipercayai


bagi korang pulak macam mana???
korang percaya sains ka alam ghaib punya???
penah tak korang alami kejadian2 macam nie???
penah tak korang tengok kawan2 korang jadi macam nie???
apa korang buat???


hahhahahaaa
banyak pulak soalannya kan...
meh kongsi2 pendapat anda kat sini
aq pon nak tau juga...


p/s : tapi kalau korang terutamanaya kaum wanita tu kalau celik jer mata tiba2 kena tindih dek laki (suami) jangan la korang baca ayat Kursi tu..nanti terbakaq lak laki korang..bacalah Alhamdulillah!!!! 
hehehehheheeee =.="


wassalam
adiosss... amiosss...



8 comments:

  1. Menarik topik ni..tp skt mate bace kale ijo.. Abaikan if salah.. Sbb bkk n3 ni pkai fon..

    Btw lately ni sll kene.. Hampeh btol. Sjak skolah lme x kne nru2 ni kne.. Tp alhmdlh xde byg2 or lembaga tuh,, xnk pon.. Cuma bru nk tlelap, tsedsr.. And xle nk bgun.. Kitenye dh bgun, tp bdn xle nk gerak. Mate xle nk bkk. MasyaAllah seksa.. Dpt gerak ujg jari jdi la.. Die akn bgun semula. Tp nk gerak sket tu mencungap2 belom tntu dpt bgun. Sebab2 dia adalah tlalu penat.. Atau tdo terrrlupa mtk Allah lindungi.. Ble tkene, bgun jap.. Tepuk bantal, bzikir smpi tlelap blk COMFIRM tido lena.. Alhamdulillah..

    ReplyDelete
  2. Fabulous Me - ya ke...selalu sngat ka jadi mcm tu... tapi saya biasa klu buat kerja teruk ja.. bila bangun tidoq mmg xleh gerak2 badan.. sebab sakit/sengal buat kerja berat... mgkin ada kena mengena dgn penerangan dari segi sains nie juga... klu yang pasal lembaga2 semua xtau la... xpenah lagi alami benda tu semua...

    ReplyDelete
  3. hahahha.. xboleh blah paragraph last tu..

    hahahha..
    ermm.. masa tinggal kat sek dlu ada gak kena tindih. masa tu panik jugak..

    baca alfatihah pun dh tunggang terbalik. ayat kursi pun dh lintang pukang. akhirnya, gerakkan ibu jari then badan dpt rasa ringan and boleh gerak balik.

    before that, sy kne tarik2 kat bhgian kaki. ngeri laaa. sakit sgt masa kne tarik. bkn ia tarik 1 kaki. tapi mcm main 1urat kat kaki sy. then main tarikk.... then lepass... then tarik... hahah.. sek sy tu mmg 'keras' skit..

    ap2 pun, alhamdulillah. kita berlindung dengan nama Allah dari benda2 halus yg cuba nak ganggu kita..

    ReplyDelete
  4. MasyaAllah.. Teruknya Fifi ni kene.. Siap kene tarik.. Err ade lembaga ke? fM kne yg badan xle gerak tuh pon rse mencungap nk bertaruh, mencungap nk gerak kn ujg 1 jari.. Ini kan pula ade yg tarik2 kaki.. Uwawawa mtk jauh

    ReplyDelete
  5. Fifie - wahhh.... dasyat rr... ada pengalaman seram macam tu... boleh dia tarik2 kaki pulak... mesti panikkan... xtau nak buat apa masa tu... ish3... kekadang takot/seram gak dengaq cerita2 mcm nie... tapi harap2 xjadi laa... :)

    ReplyDelete
  6. FM : tak ada laa sy nampak lembaga tapi mcm KM tulis tu laa. kita kan separuh sedar. sy nampak kawan sebelah sy tengah tido tapi sy tak mampu nak buat apa2.. 'benda' tu mcm pandai cari urat kaki sy. ia sangat sakit. memang rasa tercungap2 sangat bila benda tu dh lepaskan sy...


    KOTAK MANCIS : of course laaa sy panik. itu yang fatihah dn ayat kursi sy dh tak betul.. cuba nak panggil kwn kat sebelah katil tapi x suara mcm tak boleh keluar je.. mmg kenangan ngeri laa..

    ReplyDelete
  7. fifie - mungkin ada hikmah disebalik semua tu...

    ReplyDelete
  8. I have fun with, lead to I found exactly what I used to be looking for.
    You've ended my four day long hunt! God Bless you man. Have a great day. Bye
    My site - Ripped Muscle X

    ReplyDelete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers