Thursday, June 18, 2015

International Mobility - Discovering Paris Van Java 2015

assalamualaikum


1 ramadhan.. macam mana puasa korang?
masih boleh bertahan atau dah tersungkur dipertengahan jalan.. haha.. bertabahlah, 4 jam ja lagi dah nak berbuka..

ok.. edisi petang ni adalah coretan #Throwback program bulan januari yang lepas.. lepas 5 bulan baru nak update, nampak sngat kemalasannya..

ok.. habis praktikum aq diajak oleh barisan jkps utk isi kekosongan trip ke bandung, indonesia.. puaih aq pikir nak pegi ke idok, memandangkan passport aq idop lagi.. teruih aq on.. book tiket siap2..


aq dgn kekawan semua terbang di KLIA2.. first time aq jejak kaki situ, tahun lepas terbang di LCCT.. kira ok la tempat baru lagi selesa, lagi luas..


 macam biasa, terbang ke indon ambek masa 2 jam.. sampai di jakarta plan nak p kedutaan malaysia, tapi terpaksa cancel last minit sebab duta malaysia ada urusan lain..


ni van aq.. ada satu lagi van.. van ni paling riuh.. sepanjang masa pot pet pot pet.. yang van satu lagi pulak pantang van jalan semua lena.. hahaha.. mcm2 ragam..


ok.. ni tempat pertama kami singgah, monaz tower di bandaraya jakarta.. then pusing2 tengok kawasan sekitar.. lepas jejalan sini terus kami ke bandung sebab main xtvt kat sana..


ni bangalo yang kami sewa, harga tip top.. tapi nak cari rumah ni punya la siksa.. hahaha.. kawsan atas bukit.. sejuk.. xpayah guna aircond.. cuma masalah air ja slow sikit..


di bandung.. tempat pertama jadi singgahan adalah kawah putih.. tapak gunung berapi yang masih aktif.. sejuk sngat kat sini.. tapi bau dia sngat x enak..


ni namanya lokman atau nama sebenarnya loon, pengarah program ke bandung..


setiap tempat mesti nak kena ada gambar kenangan kan.. so kita bergambar dlu.. dah abis lawat kami singgah gedung membeli belah.. sakan memasing shopping.. aq jalan ja cuci mata.. x tau nak beli apa.. hahaha


tempat menarik yang selalu org lawat di bandung ni dia punya trans studio.. ala2 genting juga la.. tapi dalam satu bangunan.. macam2 mainan ada.. bayar 75000 rupiah korang main la sampai muntah hijau.. mcam aq.. keluar2 terus pening.. hahhaaa..


staf trans studio ni pulak memasing muka mcm patung, hahhaa.. cantik2.. habis la semua jadi sasaran kami utk bergambar..


ok.. yang ni time mantan2 yang tersesat dalam group ni.. kami bertiga ni dah xda kena mengena pon.. tapi tetap nak ikut juga.. hahahhaa.. 
(bukan ikut saja laa.. ada juga kerjanya..)


last day kami adalah di kolej tinggi kesejahteraan sosial, bandung (STKS).. kolej ni kira mcm universiti la di sana.. dia tawarkan course kerja sosial.. yuran pon murah.. klu sesapa nak buat master tu boleh la g apply sini.. huhuhu..


 gambar kenangan di STKS


sebelum balik mmg aq plan nak ambek gambar dgn baju ni.. hahaha.. baju yang aq design ni dah sampai bandung.. #HarimauKachi simple ja..


with my boss.. si wali.. president masa aq masih dalam jawatankuasa 2013.. happy go lucky orangnya..


yang ni pulak si pian comel.. haha.. president 2014 yang ajak aq ke bandung.. thank you sudi ajak noh.. :)


masa untuk pulang.. dapat sit sebelah junior.. si isa ni.. kami terbang balik dari bandung.. 2 jam lebih juga baru sampai malaysia..


dan akhirnya.. ada juga pic aq pegang bendera malaysia di negara orang.. hahahaa.. selalu tengok geng2 perantauan ja buat cenggini.. aq pon nak juga sekeping gambar.. hahahaa

tu la sedikit sebanyak perjalanan 4-5 hari di indonesia.. bila aq disana.. baru aq rasa bertapa bersyukurnya aq tinggal di malaysia.. sesesak2 jalan raya di malaysia, sesak lagi jalan di indonesia.. klu aq yang drive van tu asanya mmg xjalan la..

org indon ni mmg guna 100% fungsi hon kereta.. tu isyarat diaorng klu nak lintas atau memotong bilamana kita x sedar.. tapi lain halnya di malaysia.. klu kita hon confirm kena ligan balik lepas tu.. hahahaha

lagi satu.. di indon sngat bnyak golongan pengemis.. ada kaum ibu2 yang dok dukong anak, anak juga adik2 5,6 tahun minta sedekah dijalanan.. kekadang rasa sebak tengok kehidupan depa ni.. tapi bila dilayan makin ramai pengemis yang akan ikut kita.. rimas pulak jadinya nanti..

ok.. cukup setakat ni dlu.. melepaskan gian menaip.. hahaha.. jumpa lagi dilain waktu.. selamat berbuka puasa petang ni.. pegi bazar tu beli la ikut kemampuan perut, jangan ikut mulut.. elakkan membazir makanan.. ingat salah satu kenapa sebab kita berpuasa ni nak merasai kesusahan orang2 yang kekurangan makanan..


wassalam



0 Ulasan Dari Hati:

Post a Comment

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers