Tuesday, October 11, 2011

Apa Aku Cari Sebenarnya?

-assalamualaikum-


selamat petang semua
apa khabar???


hari nie terasa nak menaip walaupon mata aq nie berat sngat rasanya
tetiba lak kan... hari nie aq terpikir pasal diri aq
apa y aq harapkan sebenarnya...
apa yang aq impikan sebenarnya...
betol ka pilihan aq selama nie???
wajarkah aq mengikut kata hati aq???


banyak persoalan yang terapong2 dalam kepala aq nie
tetiba pulak nak terpikir benda nie semua
tah la... mgkin fikiran bercelaru bila kita bnyak berfikir
aq pon masih xkenal siapa diri aq
masih xboleh nak paham 100%
keyakinan diri masih xcukup...


persoalan yang selalu terpikir
apa aq nak sebenarnya
kenapa aq sambung study
kenapa aq xkeja ja...




bagi aq... ilmu tu ada dimana2 saja
n tah kenapa hati aq nie berat sangat suruh aq sambung study
mgkin belom masanya tok aq cari duit
kepuasan bagi aq bila aq dapat sesuatu yang baru
dalam hidup kita nie orang cakap kena tengok masa depan
penah aq ditanya oleh seseorang
"hang ngaji tinggi2 nie hang nak keja pa??"
n orang tu nak tau jawapan aq on the spot
susah bagi aq bila ditanya macam tu
dalam otak aq xpenah terpikir tu semua
bagi aq keja xsemestinya terkhusus dgn bidang y aq study ja
bila dah abis blajar nie baru aq pikir


n aq orang kata dkat aq
orang yang xpenah pikir pasal keja, pasal cari duit,
orang2 nie xda masa depan
mudah betol orang bagi tanggapan kan...
mungkin ada betolnya, mungkin ada salahnya


kenapa aq nak pikir semua tu. bagi aq... apa yang aq perlu pikir sekarang nie mak bapak aq... diorang dah abiskan berpuluh ribu tok aq selama nie hanya nak tengok aq ada kat cni, keji sngatkah aq hingga sanggup biarkan mak bapak aq berkorban harta benda untuk aq... aq bukan macam tu... aq harap suatu hari aq akan balas semua jasa mak bapak aq... dalam cara yang mudah aq akan buktikan kejayaan aq dekat mak bapak aq... klu setakat aq masuk mean2 n then kluaq dgan pointer y xseberapa... baek xpayah stdy... menghabiskan duit mak bapak n dok jadi penghutang tetap PTPTN ja sampai 5,6 puluh ribu... sekurang2nya aq impikan pointer yang lebih baek yang dapat buat mak bapak aq gembira... mmg aq xsetanding student first class... tapi aq akan cuba jadi macam tu...


(duit nie klu berjuta2 pon xcukup... kita nie cepat rambang mata dengan duit... bila ada duit ja lupa semuanya... jangan jadi macam tu)


ada juga kawan2 aq ajak buat duit... katanya senang... keja xsusah... boleh masyuk banyak... boleh bagi mak bapak sebulan 1000,2000... bila dengaq MENARIK... pejam mata ja dah boleh buat duit... tapi dalam benak hati aq... duit bukan semuanya... klu aq bagi mak bapak aq duit bnyak mana pon... xsemestinya depa seronok... bagi aq pulak mmg la aq seronok... duit sapa xmau kan... aq cuba tok x mula kan semua nie... sebabnya aq nie jenis yang gila duit... aq pon xkenal diri aq nie... kadang2 aq kedekot dengan duit... kadang2 aq boros dengan duit... susah aq nak tafsirkan diri aq... yang pasti, bukan duit yang aq pandang... dan aq pasti tu juga yang mak bapak aq pikir... buat apa aq dapat duit berpuluh ribu sedangkan pelajaran aq terabai... walaupon aq dapat bayar balik duit penat lelah mak bapak aq, tapi jauh dibenak hati mak bapak aq mesti ada perasaan sedih sebab aq xberjya... serius aq cakap... sekali aq dah mula pegang duit... kita aq alpa dengan hidup kita... aq xnak pelajaran aq terabai dek kerna duit


(ni la kepuasan bagi aq... join xtvti yang aq minat... gambar atas masa jadi Fasi MSK 2009 n gambar bawah seblom layak bergelak Faci... nie time kem induksi memilih para Faci)


lagi pon... azam aq, nak cari ilmu, nak cari pengalaman, nak cari pekerjaan yang boleh sara aq, mak bapak aq, n insyallah family aq sendiri... tapi tok capai semua tu bukan mudah... aq cuba tok buat yang terbaek... banyak yang tarik aq masuk program2 yang jana duit nie... tapi aq sekadar masuk telinga kanan kluaq telinga kiri... sungguh... aq xpenah terniat nak join benda nie semua... apa jaminannya benda nie akan jamin masa depan aq... aq xnampak pon sebarang jaminan... walaupon masa diterang tu aq sokong, aq senyum, aq angguk... tapi hati aq tetap dengan pendirian aq sendiri... bagi aq klu dapat duit dengan cepat nie macam xkan dihargai... aq sukakan kepuasan... biar aq dapat seringgit, seratus, seribu sekali pon dengan usaha aq sendiri... walaupon kadang2 teruk... tapi tu la kepuasan bagi aq... macam belajar juga... aq sanggup buat kerja tu dengan teruk asalkan aq puas... tapi aq xselesa bila aq hanya duduk n tengok saja orang laen buat... then nama aq ada sekali... untuk apa??? xda maknanya bagi aq... sekurang2nya nama aq terpahat dalam kerja tu disebabkn sedikit sumbangan dari aq... tu baru kepuasan bagi aq...


(gambar nie masa kem induksi 2009... lasak gila masa nie...)
(pengalaman pertama berakit di Sungai Perak... dua hari dalam sungai... BEST!!!)
(Faci kem Bomba 2009... boleh tahan seronoknya...)


satu lagi aq nie jenis y keras kepala... klu aq xminat sesuatu benda... susah diri aq nak terima... aq lebih suka buat apa yang boleh buat aq berpuas hati... aq suka lasak, tapi tubuh badan aq xtahan lasak... walaupon aq dah tau macam tu... aq teruskan juga... aq suka semua tu... setiap kali pegi kem... balik ja sakit sana sini... mulut mula la mencaci hina... teruk la, xlarat la, letih la... tapi hari tu ja aq cakap macam tu... esok2 bila ada xtvti lasak aq nak join lagi... semuanya sebab MINAT... aq harap dunia baru aq di UUM nie, aq dapat sesuatu yang baru... biaq teruk dimulut... tapi dihati aq sebenarnya aq suka... kat sini aq akan cuba bina jati diri aq... aq nak ambek seberapa banyak pengalaman... lepas habis nie baru aq pikir pasal kerja... klu ditakdirkan aq dapat kerja gaji rendah... apa boleh buat... bagi aq cukuplah sekadar nak hidup n luangkan duit tok seharian n simpan sikit2... klu gaji aq 30,40 ribu sekali pon... ada jaminan ka y aq akan simpan duit tu sebulan 10,20 ribu... xkan punya... duit tu semua hilang macam tu ja... caya la... lagi kaya kita rasa... lagi riak la kita berbelanja...


cukup la tu noo... nak tafsir diri pon siap taop2 dlam blog... korang xsuka ke??? xsuka xpayah la baca... baca la entry2 yg laen... hahahhahahahaaa
ok... setakat ni dulu kot...
wassalam
adiosss... amiosss...

6 comments:

  1. program jana duit tu xpayah join la cipun, bukan semua yg join tu berjaya, aku x pernah join, hehe
    kalau betul semua org join berjaya, mcm tu xpayah kerja penat-penat lah, kita join program tu je boleh kaya, mesti tak kan?

    pastu terus je smbung belajar cipun, peluang ade depan mata dah kan, UUM tu...lagipun dunia kita accounting, setakat diploma, pangkat assistant je, nak demand gaji pun x boleh, nak kahwin nanti? hehe ada dgree org pandang la jugak, itu belum amik membership MIA kan, huhu

    takpe slow2 ek, lagipun hang mcm org hebat je cipun, asyik score je, xde masalah kot....hehe gudluck ! :)

    Lepas ni nak join MPP UUM ke?

    ReplyDelete
  2. besa la mnusia..ada msa psti kita akn ada konflik dlm dri. so, juz tke it easy n think intelligently. :)

    ReplyDelete
  3. Adam - thanks untuk nasihat tu... aq pon sependapat dengan ang juga... dari dulu lagi ramai dah yang dok offer aq join... 3,4 kali dah... tapi satu pon aq xtertarik sebab aq pon fikir benda yang sama macam ang... benda nie xlama... klu nak untung pon setahun dua ja... lepas tu senyap la benda tu... pasal MPP tu aq xsure la nak join ka x... tengah pikir lagi... maklumla.. program diorang nie aq tengok lagi mencabar.. aq nak sesuaikan diri dulu... hehehe :D

    ReplyDelete
  4. Miss Vivio - yep.. agree with u... tengah cuba berfikiran positif... :D

    ReplyDelete
  5. truskn ja stdy..^_^...msa muda ni kn nk stdy..t dh bjaya blh tlg mak ayah..lau pointer tnggi leh naik pntas amek anugerah tu pown dh cukp mmbls jasa diorg kn...hiii..

    ReplyDelete
  6. Naimah - tu la yang aq harapkan... xda benda lain yang boleh banggakan mak ayah... harap2 aq xmengecewakan mak bapak aq... nak focus kat study dulu la nie... malas nak pikir hal2 yang xpenting tu semua..:)

    ReplyDelete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers