Sunday, September 4, 2011

Jalan-Jalan Muzium Padi

-assalamualaikum-


malam nie aq nak sambung cerita pasal
klu korang ingat aq ada post gambar orang-orang
ok, mlam nie aq nak cerita mana aq dpt gambar tu...


seminggu sebelum syawal
bermodalkan KCC3117 yg baru seminggu kluar Puspakom
aq, mak, ayah & adik perempuan pegi mergong
ada hal mak aq nak selesaikan dkat ASB
kebetulan pulak urusan mak aq cepat siap
so kami pegi jalan2 dkat tesco


dah pusing2 kat ctu ayah ajak singgah dekat Muzium Padi lak
aq pon bawa la mak ayah singgah sana
first time aq sampai ctu
berpandukan pada arah tuju ayah aq
akhirnya sampai juga




lengang je muzium nie time kami pergi
nak parking pon mudah je
baru la best... orang xramai
murah ja nak masuk cni
sorang RM2 ja
lagi satu klu korang nak bawa masuk fon bercamera/kamera
kena caj tambahan
satu unit RM2 juga... lepas tu bleh la snap pic banyak2


bila dah masuk
kami naek tingkat paling atas sekali
kat atas nie ada kawasan kerusi bulat yang bergerak
sekeliling kawasan tu boleh la tengok lukisan yang cantek sekali
mmg stye... sekali pandang macam real
xcaya korang tengok la sendiri
mmg mahir orang y lukis lukisan nie...
hebattttttt...








sempat la juga bergambar kat atas nie
tapi xsyok bila camera fon aq buat hal
lambat pulak dia nak save satu2 pic
nak snap pic pon xda mood


ayah, adik, & mak








dah puas dekat tingkat atas
kami turun pusing2 dekat tingkat bawah pulak
kat cni ada macam2 peralatan lama
mmg susah nak jumpa sekarang nie


aq pon xpenah tengok sesetengah peralatan nie
nama ja budak kampong
tapi budak kampong zaman moden
mak ayah aq ja sempat tengok n guna peralatan nie semua


ok... mai aq nak kongsi ngan hampa semua
kat bawah nie gambar kincir air
orang dulu2 guna nak salurkan air ke sawah
skarang tak guna lagi sebab ada tali air


kincir air


yang nie pulak tempat nak asingkan padi dari hampagas, jerami n habuk segala bagai
aq pon xpenah tengok benda nie
first time aq tengok...
mak aq cakap benda nie berfungsi bila ada angin
padi yang berisi biasanya berat
so... padi akan turun ikut satu corong
lagi satu corong akan turun segala bagai habuk yang ringan2 semua tuu


tempat mengasingkan padi


yang nie pulak tempat orang tua2 dulu menumbuk padi
mak aq bilang, bila nak masak nasi ja
orang tua2 akan sama2 menumbuk padi yang disimpan dalam jelapang
tujuannya nak pisahkan beras dari kulit padi


tempat menumbuk padi


lepas padi ditumbuk
selalunya padi tadi akan ditampi menggunakan dulang
masa tu beras yang bersih akan tinggal ddalam dulang
semua kulit2 padi akan terbang dibawa angin...



kat bawah nie pulak kenderaan masa lalu
masa nie orang kampong xguna motor kereta lagi
semua orang miskin masa nie
jadi orang kampung akan guna kereta lembu
xpon yang kaya ckit akan guna basikal
klu dah ada basikal mmg cukup hebat la time nie...




ok... yang nie gambar yang aq post dalam entry yang lepas
ini namanya orang-orang
yang nie selalu lagi pesawah guna
tujuannya nak halau binatang buas dari masuk sawah
contohnya : babi hutan, memerang, lembu, kerbau


binatang2 nie semua akan ingat orang masih bekerja dlam sawah
padahal yang ada hanyalah patung ja
mmg pandai orang dulu2 pikir cara nie
mmg berkesan... aq sendiri penah alami benda nie
heheheee...
kadang2 terkejut pon ada bila nampak orang-orang nie dalam bendang tengah2 malam buta...
masa kechik2 dulu la
la nie xpenah turun bendang dah...
hehehehhehee...


orang-orang


ni pulak rumah burung hantu
banyak lagi dizaman la nie
kalau korang lalu highway
tengok dekat sawah yang terbentang luas tepi jalan tu
kompom ada walaupon xbanyak


rumah nie dipacak ditengah2 sawah
biasanya akan ada burung hantu yang tinggal dalam nie
burung tu akan merayap dikawasan sawah
so.. klu ada tikus atas serangga perosak yang berkeliaran dalam sawah mmg menjadi habuan burung hantu nie la...


rumah burung hantu


pondok kecik nie pula tempat istirehat
lepas berpenat lelah ditengah sawah
orang tua2 akan rehat kat cni dulu sebelom balik rumah
selalunya orang tua2 akan minum kopi dulu
sambil2 dok makan pinang...


pondok sawah


ok... klu korang boleh tengok aq ada besarkan gambar bekas pinang
dalam tu ada buluh
tu namanya "gobek"
xtau la bahasa bukunya apa orang sebut
dari dulu mmg arwah tok, tokwan aq sebut gobek


bagi orang2 tua yang xda gigi akan guna benda nie la bagi menghancurkan buah pinang
aq penah guna... mmg tajam dia punya mata pisau
cilap haribulan mmg luka tangan korang
aq dah biasa kena
tapi masa tu bdak2 lagi, biasa la bagi aq
dan yang paling bestnya rasa buah pinang yang di gobek
perhhhhhhhhhhhhh...
klu la korang boleh rasaaa...
mmg layan bebbbbbb... ada feeeeeeeeeeeeeeeel gtu...



seterusnya...
peralatan menangkap ikan
banyak lagi benda nie semua skarang nie
cuma cara pembuatannya laen ckit


bubu, serkap, jala, pukat, lelompat


sudah jadi kebiasaan buat pesawah
dalam sawahkan ada banyak ikan
mmg tempat diorang la time2 dulu
lagi pulak kawasan sawah nie dekat dgan sungai
mmg best la klu nak menjala ka tahan pukat ka


aq dulu biasa tahan bubu
masa tu ada tali air dekat tepi umah
mmg selalu la aq tahan bubu
dapat ikan mmg best
tapi la nie xlagi... bubu tu semua dah rosak
xtau nak beli kat mana lagi....


dah letih pusing2
maklumla, bulan puasa...
sempat juga snap pic adik dgn mak





ok tu ja la story mory malam nie
xlarat dah nak taip panjang2...
esok aq belek2 lagi apa cerita yang nak post pulak
sebelom tu, meh la klik2 kot cni...




wassalam
adiosss... amiosss...

4 comments:

  1. Cipun, muka hang ikut muka mak hang la....sebijik, hehe

    ReplyDelete
  2. hahhahahaa.. biasa la anak mak... cuma aq nie terlebih hormon cikit kot... dalam keluarga semua rendah2... aq dgn adik lelaki aq ja yang terlajak ketinggian... hahahhaa... heran toi

    ReplyDelete
  3. tak pernah sampai lg muzium padi walau duduk kat kedah... mcm best je.. ada msa nanti nk bawa anak2 terjah sna juga :)

    ReplyDelete
  4. syiela - pegi la.. best kt situ... banyk benda y boleh tengok... paling best lukisan dkt ctu... mmg cantik...

    ReplyDelete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers