Tuesday, November 29, 2011

Apa Erti Masa Buat Korang?

-assalamualaikum-


hai readers n my fello followers...
malam ni aq terasa nak taip pasal dgn MASA nie
tah napa gatal tangan nak menaip tntg ni aq pon xsure




apa pandangan korang tentang MASA???
penting ka MASA bagi korang???
apa korang rasa bila orang lain mengambil MASA korang???
korang rasa tak setiap detik MASA yang korang lalui???


perhhh... betol ka aq yang taip solan nie
hahahahhahaaaa


ok la... malam ni aq just nak cerita apa tu MASA bagi aq
aq nie xla sehabat kawan2 yang diluaq sana
sngat pandai manage diorang punya masa
ada time stdy, rehat, main, tidoq, fb n sbgainyalah kan


bagi aq masa mmg sngat penting
terutamanya masa2 untuk ke kuliah atau program
aq sngat straight ttng ni
sebabnya aq mmg jenis y xsuka masuk kelas lambat
alasan aq:

- aq segan bila aq masuk kelas atau ceramah orang satu bilik/dewan kuliah akan pandang aq berjalan masuk dalam bilik/dewan tu... nak lagi power ada pulak penceramah/lecturer yang perli2 orang datang lambat... mmg pantang bagi aq laa... segan kot... siyes...

- aq xsuka hilangkan fokus member2... korang pon mesti rasa kan... bila ada orang masuk ja kita pon pakat la melenggak tengok kat pintu... kan dah hilang tumpuan apa y lecturer tengah ajar... lecturer pon kekadang sama juga macam kita... tengah rancak mengajar... tetiba terhenti pengajaran bila dengaq pintu terbuka... kan dah berlaku gangguan kat ctu...




sebab tu la aq akan pegi kelas awal ckit sblm kelas start
kecuali la ada masalah y xboleh aq elakkan
biarpn orang ckap kita nie skema selalu awal
tapi bagi aq benda tu dah jadi macam suatu kebiasaan


serupa juga bila aq dah berjanji dengan orang
tah knpa aq nie jenis y suka sngat jaga hati orang kan
member cakap kol 12 kita jumpa
terpacak jam 12 aq dah ada kat tempat y kami janji
padahal aq kat ctu sampai 1 jam
tunggu kawan punya pasal
kadang2 benda nie semua buat aq tencen


aq penah cuba buat2 lambat
saja nak bagi member2 tunggu
tapi xboleh...
hati nie rasa xsedap




mungkin bagi aq benda macam nie penting
tapi bagi orang lain ni semua remeh
cuba sesekali kita cuba pikir perasaan orang y menanti kita
sakit hati ni jngan cakap la kan
kekadang mood yang happy terus jadi badmood
sebabnya kecik ja
menunggu bagaikan sipungguk tua selama berjam2


lumrah manusia la kan
aq xsalahkan sesiapa
cuma kekadang kita kena pikir benda nie
kita dah berjanji...
dan janji tu kita kena tepati


pengalaman menunggu orang nie dah banyak kali aq tempuh
kadang2 sampai dah naik muak
mungkin betol la apa orang cakap
"JANJI MELAYU"
aq sokong kalimah keramat tu
janji2 orang melayu nie kita kena pikir 2 kali
sebabnya klu kita percaya kita y tersiksa
bagi aq "PENANTIAN tu satu PENYIKSAAN"


n last thing yang selalu buat aq bengang
tentang atur cara program

"sekian2 hari anda diwajibkan hadir blabla program di xxx... jam 8pagi daftar, 8.30 program start"


tentatif punya "BAEK" diorang bagi
kita nie sekadar pak turut
jam 8 pagi tu mmg dah terpacak la depak dewan xxx nak dengaq seminar/ceramah/segalamaknenek program y diorang atur
malangnya... jam 9 pagi pon xtentu nak boleh daftar lagi...
baru tercari2 meja nak buka kaunter pendaftaran la segala bagai


klu macam tu la gayanya
jangan kata nak tolong angkat meja ka apa
tengok muka urusetia2 pon aq dah naek menyampah
bercakap xserupa kerja
(cakap senang... cuba ang buat program...)
yes... aq akui aq pon xpandai nak jadi ajk2 program nie


at least...
klu program tu start jam 9.30 @ 10.00 pagi
just inform the truth
jangan buat orang ternanti2
klu aq dah tau program akan start jam 10..
ok fine... sememangnya aq datang awal tu bersebab
ada rehearsal ka apa ka
ni tak..
jam 8 sampai 9 tu just berdiri tercegat depan dewan macam pakcik jaga
they are always waste my TIME


apa aq nak sampaikn kat cni dah tersurat
jangan ada yang terasa hati ka apa ehh
aq just nak luahkan perasaan... biasala kita ni manusia
banyak kesilapan


seperti kata2 seorang pensyarah:
" buat salah xpa... kita blajar dari kesilapan, tapi kalau salah kali y kedua disebabkan kesilapan yang sama... maknanya kita xpenah belajar dari kesilapan..."


renung-renungkan...
(maaf diatas penggunaan bahasa rojak ++++ penggunaan grammar english yang fail... (^_^)V )

4 comments:

  1. paling hangat kalau ngn org yg tak tepati masa nih..kalau masa nih boley beli ngn duet taperlah jugak, ni tidak..jadik, mengharapkan umat manusia nih lebeh menepati masa di masa akn datang...huhu

    ReplyDelete
  2. Cinta Zulaikha - yep... harap2 macam tu la...

    ReplyDelete
  3. masa utk tidor sgt penting utk cik tikah :)

    ReplyDelete
  4. Cik Tikah - memey ler... seikhlas perbuatan manusia adalah tidor.. xgtu...

    ReplyDelete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers