Tuesday, July 10, 2012

BaktiSiswa - Kampung Anak Kurau (Siri ii)

-assalamualaikum-


bertemu lagi kita
malam nie aq masih lagi mengulas tentang cerita ceriti hal ehwal Bakti Siswa


Bakti Siswa Perdana 2012
Kampung Anak Kurau, Batu Kurau, Taiping, Perak
"Kasih Dicurah Kenangan Tercipta"

HARI KEDUA

xtvt kami bermula dengan taklimat ringkat oleh wakil belia
kami dibahagikan kpda bebrapa bahagian...
ada yang koyak/kupas nyioq, cari kayu api, masuk hutan cari buluh lemang, 
cari daun pisang, masak nasi, dan mcm2 lagi


aq dengan 5 lagi kawan2 pakat nak merasa masuk hutan batu kurau
masuk hutan lagi best... nyaman ja memandang kiri kanan
sangat terserlah kehijauan bumi dipagi hari...
team kami diketuai oleh pak yeh, orang kuat dalam xtvt kami pagi tu
dengan kata dia pakar buat lemang n masak2 kat kampung tu


team kami bersemangat nak masuk hutan
kana jalan kaki 10 minit baru jumpa pokok buluh lemang


pak yeh sangat berpengalaman...
mudah ja dia cari buluh lemang
x kering gusi kami dalam hutan tu.. bnyak sungguh celoteh dia
banyak petua kami dapat... terutamanya berkaitan buluh nak bakar lemang
pak yeh nie blh dikatakan x kedekut ilmu
tanya ja petua apa pon... mesti dia bagi tau


lepas siap cari 40 batang buluh kami bersiap keluar hutan
sempat juga kami cuba potong buluh guna parang y pak yeh sediakan
sebelom2 nie aq cari buluh lemang guna gaji ja... hahahhahaaa
geng2 yang dekat tempat bakar lemang pulak sibuk menyiapkan kelengkapan


basuh beras, perah santan, kukur nyioq, n mcm2 la 
keja2 ni bini pak yeh suruh n tunjuk ajar cam na nak buat


lepas selesai cuci buluh... pak yeh suruh kami tulis nama kat setiap batang buluh
then dia ajar cara nak masukkan daun pisang dalam buluh
bila dah tulis nama, kantoi la sapa2 yang buat lemang tak jadi nanti
hahahhahahaa...


model2 UUM sedang memperlihatkan
cara2 yang betul untuk mencuci batang buluh lemang...


muka macam x besa pegang buluh
padahal pokok buluh kat sebeah rumah ja
hahahhahaa.... saja wat2 keciwi sat...


bila dah tengah hari kami pon siap masak semua makanan tengah hari
then kami makan ramai2
lemang pulak kami tinggal disitu sambil pak yeh tolong jaga
petang kami ada xtvt laen pulak


sebelom bertolak pulang kerumah mak abah angkat
kami bergambar beramai2 dengan belia Kampung Anak Kurau
diorang mmg terbaekk... pengalaman yang sangat bermakna pagi tu...


petang selepas solat zohor kami berkumpul nak ke IKS
IKS pertama y kami lawat adalah perusahaan kuih muih
dapt sedikit perkongsian pengalaman y disampaikan pemilik IKS kuih muih tu
byak kuih yang ditempah setiap tahun 
antara yang femes tak lain tak bukan kuih buah hulu
then kami bergambar bersama pengusaha kuih




IKS seterusnya y kami lawat adalah perusahaan buah salak
mmg bnyak pokok salak kat sini... 
boleh juga merasa buah salak y fresh dipetik dari pokok
perhhhh.. terbaekkk.. masam2 manis gitu rasanya
then kami bergambar "LAGI" haahhahahhaaa




IKS berikutnya adalah perusahaan arnab yang diusahakan oleh anak muda
tuan punya ternakan nie baru berumur 19 tahun.. sangat muda...
tapi dah berjaya ada business sendiri... hebat...
aq pon dah 22 tahun... keja pon masih xtau lagi.. ngaji pon terumbang ambeng lagi


last... kami singgah di IKS bertam
tertanya2 aq, apa tu bertam???
rupanya bertam nie sulaman yang mggunakan batang pokok bertam
mmg kreatif orang nie wat sulaman...
klu nak tempat wat pelamin guna sulaman pon boleh
sangat lawa OK!!!


petangnya lepas solat asar ada perlawanan bola dengan orang Kampung Anak Kurau
mmg terbaek laa


ni la wakil2 dari UUM... 
diorang nie lawan dengan adik2 lelaki sekolah rendah
mmg hebat akak2 kat atas nie bergambar...
tapi bila dalam game... sakit perut aq menggelak
kahkahkahkahkah!!!


goal keeper saja ada 5 orang... terbaekkk!!!
gambar kat atas tu... sampai patah kepala kena bola...
siap ada dok berjoget... PON BOLEH!!!
lagi satu gambar tu pula dah macam GENGSTER kampung dusun..

tapi dengan mudah tewas 5-0 ditangan adik2 tu
hahahhahaa.... sangat kelakar OK!!!


yang ni pulak team kami
belia2 UUM versus belia batu kurau
perhh... diorang nie performen tiptop
xkasi chan langsung
dah la aq nie kaki bangku...
kami kalah dengan hormatnya 2-0 ditangan belia batu kurau


masing2 dah cover muka sebab nak cover kemaluan... eh2... cover malu laaa


malamnya kami ramai2 makan lemang yang dimasak siang tu
orang kampung turut sama merasa masakan kami...
lemang yang lebih kami bawa balik ke keluarga angkat
hari yang sangat enjoy...
penuh dengan xtvt kemasyarakatan dan kesukanan...


ok la.. ngantuk sudah...
esok aq update lagi xtvt hari seterusnya...
nak letak semua sekali dlam satu post panjang sangat
sooo... aq cuba portionkan
hehehheheee...


wassalam
adiosss... amiosss...

6 comments:

  1. wah wah.. best nye. dah lama sis tak buat aktiviti yang mcm ni

    ReplyDelete
    Replies
    1. best sis... bukan selalu dapat join... nie pon nasib ada orang ajak... :)

      Delete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers