Wednesday, July 11, 2012

BaktiSiswa - Kampung Anak Kurau (Siri iii)

-assalamualaikum-


disaat jam menunjukkan 1.30 pagi
aq masih bersengkang mata menatap screen laptop ku yang makin usang ditelan usia
keadaan diluar pula sangat sejuk
dikala mana bumi dibasahi dengan limpahan air hujan yang mencurah2...


wahhh... apa kena intro aq hari nie.. hahhahahaa
sejuk doh.. ni bermakna esok aq bakal cuti lagi dari menoreh pohon2 getah
hilang lagi mata pencarian daku untuk esok hari...
baek lah... aq nak sambung dengan cerita aq berbakti siswa di Perak


Bakti Siswa Perdana 2012
Kampung Anak Kurau, Batu Kurau, Taiping, Perak
"Kasih Dicurah Kenangan Tercipta"

HARI KETIGA


hari ketiga kami berkampung di Batu Kurau...
sangat syok tinggal disana... ikhlas aq cakap
aq sangat susah nak bangun pagi
mmg sejuk doh.. tambah pulak mandi air bukit dipagi2 buta
perhhh... menggeletar satu badan... macam dah kena pakinson


xtvt kami pagi tu bermula dengan senam robik di pdg sekolah
xtvt kami diceriakan dengan kehadiran adik2 yang turun bersukan
so... kami tarik masuk sekali bersenam robik...
walaupon ada masalah PA sistem... 
team logistik berhempas pulas memastikan semuanya berjalan lancar


macam2 ragam ada... susah juga nak folo pergerakan makcik2 kat depan
walaupon depa dah berusia... tapi masih lincah gitu pergerakan depa
kami nie secara jujuqnya bukan besenam sangat pon... "bergambaq" ja lebih
tak caya hampa usha2 la sendiri... hahhahahhaaaa


ok dah abis senam... gambaq posing semua pun dah sudah
kami minum pagi sblm berpecah untuk bergotong royong
aq memilih tok bergotong royong di rumah pakcik rashid 
dimana pakcik rashid dan isteri merupakan OKU y bergerak mggunakan kerusi roda


kami bergotong royong membersihkan kawasan sekeliling rumah dan dalam rumah
aq sempat juga menyembur racun rumput di sekeliling rumah
then galas mesin rumput tok potong rumput2 y panjang kat sebelah rumah dia...
takot juga aq sebab x penah main racun... selalu tolong ayah aq ja
2 jam kat umah tu kami berjaya juga cuci2 apa yang patut...


mek ina ni dok melekat dengan cucu pak rashid
dah macam mak n anak aq nengok
hahahhaaa... dah ada gaya tu... boleh la jadi ibu mithali nanti :)


apa yang PENTING!!! "bergambaq"
hahahhaa... gambaq lagi... kenangan bersama pak rashid dan keluarga


separuh lagi kengkawan bertungkus lumus membersihkan masjid
team depa nie dimeriahkan dng nkedatangan adik2 dari giat mara...
ramai juga manusia hari tu... sooo keja pon cepat siap...


then saat y dinantikan... makan time...
ari tu ada sorang cikgu Kemas nie bermurah hati manaja satu van durian
wahhh... menggunung durian kat masjid hari tu
yang p pulak semuanya hantu durian... so makan la puas2 pulut durian ari tu


ok sebelah petangnya pulak kami ada xtvt LDK dengan adik2 STPM SMK Dato' Kamarudin
macam2 xtvt jga laaaa...
tengok muka sorang2 mcm enjoy ja...
harap2 depa dapat sedikit sebanyak input2 y cuba disampaikan


malamnya pulak selepas selesai solat isyak
ada Malam Aprisiasi Seni
malam tu Abah, Mak & Tok turun tengok kami beraksi
wahhh... aq sangat malu OK!!!


malam nie aq join persembahan nyanyian
xpenah aq menyanyi depan orang ramai
malam tu aq terkena jugaa... tempo lari jauh doh...
kami persembahkan lagu Anak Kampung...
 aq malu lepas persembahan malam tu... hakhakhakhak

lepas nyanyian ada persembahan tarian Joget Dia Datang
persembahan kami agak kelam kabut laaaa...
latihan tak cukup... lagi satu sebab MALU
serius aq xpenah menyanyi depan orang2 y aq x kenai


then belia Batu Kurau datang dengan pasukan kompang
kami diajar cara2 nak maen kompang
sambil2 tepuk kompang ada nyanyian pulak
klu nasib tak baek kena tarik jadi pengantin olok2 kat depan
hahahhahaa... habis pakat menyorok laaaaaaaaa...


3 pasangan y terpilih...
habis muka semua merah malu2 kambeng gitu
kami dihiburkan dengan 5 lagu malam tu...
jari aq sampai sakit2 sebab pukul kompang kuat sangat
enjoy sangat malam tu... hilang malu masa nyanyi tadi...


lepas persembahan kompang 
majlis diteruskan dgn penyampaian hadiah saguhati tok team bola sepak
yang berjaya mengalahkan student2 UUM.. hahahhaaa
last sekali kami ramai2 menyanyikan lagu Gemuruh...


cam tu la berakhirnya hari ketiga kami
malam tu postmoterm sampai pukul 12 tengah malam
balik ja umah, mak dok menunggu nak idang nasi
abah pon makan sekali sebab malam last kami kat rumah tu...

malam tu kami sembang panjang dngn abah n mak
klu tak silap aq sampai jam 2.45 pagi
macam2 kami bualkan... dah macam sekeluarga...
last2 abah suruh tidoq sebab dah lewat sangat... hahahhahaaa

esoknya hari yang sangat sedey...
hari perpisahan dengan family angkat...
ada kelapangan aq akan teruskan lagi last episod tok program nie
hari keempat...


ok laaa... aq dah ngantok nie
aq nak p buat taik mata pulak...
nantikan sambungan terakhir aq esok :)

wassalam
adiosss... amiosss...

10 comments:

  1. amboi sampai 3 series ...untunglah

    ReplyDelete
    Replies
    1. hahahha... semua nya ada 4 siri... satu lagi xdan nak edit2 gambaq... soo... esok kot nak post

      Delete
  2. seronoknya de aktiviti camni, lagi2 kat kwsan kg :)

    ReplyDelete
    Replies
    1. yes mmg best.. cam saya nie asal dari kampung juga... so cuma cari kelainan je la... rasa syok kat kampung tu dah selalu merasa

      Delete
  3. skunk nie musim hujan kan..tiap hari hujan..wah best la kalo dapat join aktiviti camnnie.wat keje amal..best..

    ReplyDelete
    Replies
    1. time program nie mmg hujan... tapi 2,3 hari nie nampak dah panas... dah xda hujan...

      Delete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers