Saturday, December 3, 2011

Kenapa Mahasiswa/i FAIL Exam???

-assalamualaikum-


hai reader...
pagi2 buta nie aq nak kongsi2 dgn korang semua
kenapa mahasiswa/i kat Malaysia nie selalu FAIL exam
korang tau ke sebab musababnya
xtau kannn... meh sini nak cerita




ok.. jika kita pikir2 balik daripada kiraan hari setahon di Malaysia nie
ia menjadi sebab utama kegagalan mahasiswa/i dlm exam
sebabnya... cam mana nak lulus,
klu nak study pon xsempat kan
mesti korang peningkan???


ok... setahun kita ada 365 hari kan
so mari kita kira....


HARI MINGGU
dalam setahon ada 52 hari
hari mggu semistinya hari utk istirehat kan
so.. dah tinggal 313 hari


HARI CUTI UMUM
negara kita nie kan kaya dgn pelbagai tradisi...
soo banyaklah cuti umum setiap tahun
anggaran setahun 30 hari cuti umum
baki tinggal 283 hari


CUTI SEMESTER
cuti semester kompom ada punya bg setiap institusi kan
paling tidak 2 bulan lebih setahun...
lebih kurang 60 hari
dah tinggal 223 hari


TIDOR
tidor sangat penting untuk kesihatan
ok... tidor yang baik adlah 8 jam sehari
kita anggarkan dalam 120 hari setahun jika ditambah tolak
baki ada lagi 103 hari


BERIBADAT
tak kurang juga waktu untuk kita beribadat
paling kurang kita perlukan setengah jam sehari
jadinya setahun dalam 8 hari laaaa
dah tinggal 95 hari


BERIADAH
yaaaaaaaa... untuk menjadi mahasiswa/i yang cergas
sihat tubuh badan...
baru lah otak cergas minda cerdas
kita peruntukan 1 jam sehari
setahun lebih kurang 15 hari la nooo
ada berbaki 80 hari lagi




MAKAN/MINUM
yang ni wajib.. tambah2 perempuan
paling tidak sehari diorang habiskan sejam utk makan + minum
so setahun 15 hari
baki yang tinggal 65 hari


BERBORAK/BERGOSIP
jangan kita lupa... berborak tu rutin harian
kompom ada saja gosip terbaru yang panas kan...
lagi pon kita ni perlu berinteraksi antara satu sama lain
klu tak nanti orang kata sombong pulakkkk...
kita kata lah... paling kurang sehari 1 jam
setahun dah jadi 15 hari
ada lagi 50 hari


SAKIT
xlupa... lumrah manusia
ada sihatnya... ada sakitnya
xkira la kritikal mahupon biasa2 je...
letaklah setahun dalam 5 hari
jadinya baki yang tinggal 45 hari


EXAM
standard la exam dekat IPT ni
mau tak mau 2 minggu satu semester
setahun lebih kurang 24 hari laaa
soo tinggal lagi 21 hari


REFRESHING
untuk menyegarkan pikiran
refreshing tu sangat2 diperlukan
orang2 muda nie biasa la
masuk panggung, jalan2 pusing tasik, karok, bowling
paling tidak setahun dalam 5 hari laaa
baki ada lagi 16 hari


SURFING INTERNET
zaman teknologi...
sapa xda fb tu kira kolot la kann...
semuanya dihujung jari...
mestila nak tengok perkembangan semasa kan
update status fb lagi...
blogwalking lagi...
nak twit-twit member lagi
paling tidak setahun purata dalam 15 hari


jadi berbaki la lagi = 1 hari


satu hari yang tinggal tu kan HARI JADI...
mana boleh belajar...
mesti la nak celebrate....


soo... tu la sebabnya mahasiswa/i kebanyakkannya FAIL exam
xda masa nak study
ish3... cam na tu ehhh
kecian kat diorang...





hahhahahaaa...
tula sebab musababnya
apa pon semuanya terletak ditangan korang
korang yang bakal menentukan masa depan sendiri
beribu alasan pon klu niat dah xnak blajar mmg FAIL juga akhirnya


ok... sekadar bergurau dipagi hari
last sekali nak kongsi satu ayat ni...
korang penah terbaca x???


"no failure, no success"


maksudnya:

klu kita nak mencapai kejayaan tu...
kita kenalah mengharungi sesuatu kegagalan...
cuba bangkit dari kegagalan dan terus berusaha...
jangan mudah give-up

namun xsemua kejayaan kita kena tempuh kegagalan
bergantung kepada nasib korang la
yang penting kita kena selalu berfikiran positif
apabila menerima kegagalan




that's all
wassalam
adiosss... amiosss...

14 comments:

  1. bla tolak tambah bhagi campur,tngl 1 hari ja..tu pon tim besday..mna nk smbut bsday lg kn..esh..ptt la pon..hahaha

    ReplyDelete
  2. tu la pasal... mmg ful sepanjang tahun.... haishhh... pening nak budget masa cam ni... hahahahhahahhaa

    ReplyDelete
  3. haha...habis penuh jadual tahunan kali ini..hihi

    ReplyDelete
  4. fully booked . no time for study . haha ~sape yg betol2 ikot ape yg kau ckp nie , sememangnye pelajar yg mental ~ haha

    ReplyDelete
  5. kizz - sosah hati klu cam ni... full dah kot... xleh nak selit2 dah... hahhahhahahaaa

    ReplyDelete
  6. ieda - hahhahahaaa... sememangnya mental tahap kritikal laaa... aq sendiri pon xpenah full sampai macam ni... hahhahahaaaa

    ReplyDelete
  7. aleh2 tinggal 1 hari je..hehe. masa itu emas jangan bazirkan ia. :)

    ReplyDelete
  8. aida - yep... masa u emas... kena la pandai2 bahagi masa klu nak berjaya kan...

    ReplyDelete
  9. kalo nk ikutkan sume tu mmg kompem xde masa, apapun tpulang pd diri sendiri utk cari masa yg sesuai utk study

    ReplyDelete
  10. Ninazahar - setuju sangat... semuanya bergantung pada diri kita juga... mahu atau tak... kalu hendak semuanya boleh punya... perbetulkan niat dihati... ikhlas untuk belajar

    ReplyDelete
  11. hehehehe.... mmg masa itu emas.

    ReplyDelete
  12. Miss Kecoh - yess...
    masa itu time,
    time is gold,
    gold is emas,
    emas itu masa...
    hahahhahahaaa...

    ReplyDelete
  13. nak belajar tapi banyak benor alasan, baik tak payah buang duit pergi belajar.. hehe

    ReplyDelete
  14. cinta - hehehee... tu alasan bagi orang2 y malas study ja... harap2 xda la orang yang bagi alasan bodoh mcam tu... hahahahhahaaa

    ReplyDelete

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers