Monday, July 4, 2011

Tutorial - Jom Tinggal Jejak

-assalamualaikum-


sekali lagi nak post ari nie
kali nie pasal sahabat FOLLOWER pulak
ermmm...
sepertimana yang korang semua tau
bila kita follow ja mana2 blog
mesti tuan blog nak balas kunjungan


k...
masalahnya kat cni bila follower tu x letak cukup maklumat
abis tu macam mana kita nak ziarah balik kan
xtau la kot2 ada blogger yang boleh trace orang2 mcam nie
bagi aq yang baru berjinak2 dalam dunia blogging nie mmg problem la


buat follower yang follow blog
then tinggal jejak di shout box
aq xkisah..
sebabnya aq boleh cari balik


tapi, bagi yang just follow
lepas tu xinform kat shout box
aq pon xtau macam mana nak cari
sooo... ari nie nak cita ckit apa y aq paham
cara2 nak tinggalkan jejak supaya tuan blog boleh ziarah balik


first masa korang klik button (Follow)
mcm kat bawah nie



then akan naek satu tab baru
macam kat bawah nie



di tab baru nie
cari perkataan (Lagi Pilihan)
klik kat c2
akan muncul tab yang baru
macam kat bawah nie



ok... dalam ruangan nie
klik pada ruangan (Tambah Pautan)
untuk masukkan LINK blog korang
macam kat bawah nie



korang letak URL blog korang
cth: http://s-basri.blogspot.com/

lepas tu masuk la NAMA blog korang
cth: Hidupku... Duniaku...

lepas tu klik dekat ruangan (Tambah)
berapa banyak blog korang ada???
masukkan je dalam tuuu....



nampakkan kat bawah ruangan (Tambah Pautan)
ada dua simbol B @ Blog
tu maknanya dah ada link la tuu

then terus klik button (Ikut / Follow)
so aq jadi satu tab yang baru macam kat bawah nie



haaa...
kat tab tu ada button (Selesai / Done)
korang klik je tab tu akan hilang

then masa kat ruangan FOLLOWER di dlam blog
akan muncul gambaq korang
macm kat bawah nie



ok... dekat gambar tu bila kita double klik
akan naek satu tab macam kat bawah nie



ok... dah selesai kan
boleh tengok kat atas tu ada ruangan (Pautan)
korang nampakkan ada dua link Blog aq


haaaaaaaaa...
kan dah boleh jejak
senang ja kan


harap2 lepas nie xda dah masalah nak jejak follower blog kita
harap sedikit sebanyak dapat membantu
selamat mencuba


macam biasa..
jngan lupa klik : (sini)
wassalam
adiosss... amiosss

0 Ulasan Dari Hati:

Post a Comment

Dah baca entry saya...
ada sebarang kemushkilan???
suratkan segala yang tersirat dihati anda disini...
~Terima Kasih~

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...

Perjalanan Blogku Yang Usang

Daisypath Happy Birthday tickers